Geen onvertogen woord, tijdens de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin – althans niet in het openbaar.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde het vrijdag een “eer” om zijn Russische collega Vladimir Poetin te ontmoeten. ,,We hebben verschillende zaken besproken. Ik denk dat het erg goed gaat”, zei Trump tegen verslaggevers terwijl hij op de G20 in Hamburg naast de Russische leider zat.

Ook Poetin reageerde opgetogen op zijn officiële bijeenkomst met Trump. “Het is prachtig om u persoonlijk te ontmoeten”, zei de Russische president via een vertaler. De leiders spraken elkaar eerder op de dag al informeel. Op videobeelden is te zien hoe de mannen elkaar toen de hand schudden.

Trump en Poetin spraken elkaar vrijdag ruim twee uur.  Voor de bijeenkomst was ongeveer een half uur uitgetrokken, maar het gesprek duurde uiteindelijk fors langer.

De leiders spraken volgens Russische persbureaus over Syrië, Oekraïne, terrorisme en digitale veiligheid. ,,Het was een erg lang gesprek'', concludeerde Poetin naderhand.

Wapenstilstand Syrië

Trump en Poetin hebben afspraken gemaakt over een wapenstilstand in delen van Syrië, zo bevestigden de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken na het gesprek tussen de twee leiders.

Het staakt-het-vuren moet op 9 juli van kracht worden, zei de Russische bewindsman Sergej Lavrov. De Jordaanse regering maakte via staatspersbureau Petra bekend het bestand te steunen, dat zou gelden voor het zuidwesten van Syrië.

De Amerikaanse minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken had voor zijn vertrek naar Hamburg al aangegeven dat de VS bereid waren met Rusland te praten over mogelijkheden om Syrië te stabiliseren. Hij verwees toen onder meer naar de mogelijkheid om vliegverboden in te stellen in bepaalde gebieden; zogeheten no fly zones.

Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen

Trump heeft zijn Russische ambtsgenoot aangesproken op de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. ,,Ze hadden een erg stevige en lange discussie over dat onderwerp'', zei Tillerson.

Trump zou vrijdag tijdens zijn gesprek met Poetin op de G20 meerdere keren zijn begonnen over het gevoelige onderwerp. ,,President Poetin ontkende een dergelijke betrokkenheid, zoals hij volgens mij in het verleden ook heeft gedaan'', zei Tillerson.

Het Kremlin heeft altijd ontkend dat het vorig jaar hackers heeft ingezet om de Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton politiek te beschadigen. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat de Russische regering wel degelijk heeft geprobeerd de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Trump en Poetin: persoonlijke band, nationale belangen

Voorafgaand aan de ontmoeting stelden Amerikaanse experts dat Trump een cruciale fout dreigde te maken door vooraf geen specifieke agenda op te stellen.

Volgens Glenn Carle, voormalig CIA-medewerker, kan dat de Amerikaanse belangen op het spel zetten. “Wie de agenda bepaalt, heeft grote invloed op de discussie. Als de president geen agenda heeft, betekent dIt de VS in de verdediging wordt gedrongen.”

Carlev zei  verder: “Poetin zal proberen Trump te verleiden, door zo aardig mogelijk tegen hem te doen. Maar alleen nationale belangen doen er hier toe. Daar moet Trump op voorbereid zijn.”

Trump en Poetin houden beide graag de touwtjes in handen. Maar hun persoonlijkheden vertonen ook grote verschillen.

Lees op Business Insider het dubbelprofiel over Trump en Poetin: zo verschillend kunnen 2 alfamannetjes zijn.

Trump en Poetin