De Amerikaanse president Donald Trump wil nog voor de verkiezingen van november een nieuwe opperrechter benoemen bij het Hooggerechtshof.

Trump gaf woensdag aan dat hij vermoedt dat de uitslag van de presidentsverkiezingen bij het Hooggerechtshof kan belanden.

De president suggereerde woensdag dat hij bij verlies van de verkiezingen niet zomaar zal vertrekken.

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn.

Momenteel is een zetel vacant nadat de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. Over de benoeming van haar opvolger is veel discussie. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich in 2000 eerder over de presidentsverkiezingen.

Trump, die sprak op een bijeenkomst in het Witte Huis, zei dat Lindsey Graham, de voorzitter van de justitiecommissie in de Senaat, niet eens een verhoor met de kandidaat-opperrechter hoeft in te plannen en dat het benoemingsproces snel zal gaan.

Toen de president werd gevraagd of alle negen opperrechters nodig zijn om eventuele zaken omtrent de komende presidentsverkiezingen af te handelen, antwoordde Trump dat hij denkt dat dit volgens hem het geval is.

Het is al eens voorgekomen dat het Hooggerechtshof de uitkomst van de presidentsverkiezingen bepaalde. Dat was in 2000, toen het tussen de uiteindelijke Republikeinse president George W. Bush en de Democraat Al Gore ging.

Trump hoopt de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof snel te consolideren naar een stand van 6 tegen 3. Daarvoor heeft hij de steun van de Senaat nodig, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben.

De Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell heeft al gezegd dat hij snel een stemming wil laten plaatsvinden als Trump iemand heeft voorgedragen. Trump benoemde afgelopen jaren al eerder twee opperrechters, die dienen voor het leven.

Trump wil niet zomaar vertrekken uit Witte Huis als hij verkiezingen verliest

Trump zinspeelt er al langere tijd op dat hij niet van plan is om zo maar uit het Witte Huis te vertrekken, ook niet als hij de verkiezingen verliest. "We zullen zien wat er gebeurt", zei hij woensdag, nadat hem was gevraagd of hij in dat geval een vreedzame machtsoverdracht garandeert.

Trump haalde zich hiermee de woede op de hals van zijn critici. Onder anderen de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney en fractieleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer hebben geen goed woord over voor de uitspraak van Trump.

"U bent geen dictator, en Amerika zal u ook niet toestaan dat u er een bent", twitterde Chuck Schumer in reactie op Trumps weigering om een vreedzame machtsoverdracht te garanderen. "Hij zegt de meest irrationele dingen", reageerde Trumps Democratische uitdager Joe Biden. "Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen."

Trumps partijgenoot Mitt Romney, die geldt als een criticus van de president, stelt dat een vreedzame machtsoverdracht fundamenteel is voor de democratie. "Zonder dat heb je Wit-Rusland. Alleen al de suggestie dat de president die grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onacceptabel."

Trump probeert al geruime tijd twijfel te zaaien rond de legitimiteit van de verkiezingen. Vanwege de corona-epidemie zullen meer Amerikaanse kiezers dan ooit hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat verkiezingsfraude in de hand.

"Deze oplichterij waar de Democraten mee bezig zijn, het is oplichterij, de oplichterij zal voor het Hooggerechtshof komen, en ik denk dat vier tegen vier dan geen goede situatie is", zei de president. Voor deze bewering is overigens geen bewijs.

LEES OOK: Democraten trekken alles uit de kast om benoeming van nieuwe opperrechter door Trump te vertragen – zelfs impeachment niet uitgesloten