Donald Trump moet nog twee maanden wachten tot hij president is van de Verenigde Staten, maar de voorbereidingen voor de machtsoverdracht zijn in volle gang. Trump is bezig met de verdeling van de hoge posten in zijn regering.

Maandag heeft Trump een ontmoeting gehad met John Allison, de voormalige topman van de bank BB&T en van het Cato Institute, een libertaire denktank.

Hoewel het onduidelijk is voor welke post Allison wordt gepolst, waren er berichten dat hij wordt gezien als mogelijke nieuwe minister van Financiën.

Hij zei na afloop tegen Fox News dat de ontmoeting met Trump en zijn team ‘leek op een sollicitatiegesprek en ook een manier om wat advies te krijgen.’ Bij het gesprek waren volgens Allison ook toekomstig vice-president Mike Pence en Trump-strateeg Steve Bannon aanwezig.

Tijdens zijn campagne heeft Trump zich afgevraagd of de Federal Reserve wel een toekomst heeft als politiek onafhankelijk instituut, maar Allison gaat een stuk verder in die retoriek. In zijn tijd bij het Cato Institute schreef hij een betoog om de Fed af te schaffen.

“Ik zou van de Federal Reserve af willen omdat de onrust in de economie voornamelijk veroorzaakt wordt door de Fed”, schreef Allison in 2014 voor het Cato Journal, een uitgave van het instituut.

Allison zei dat de markt eenvoudigweg zichzelf laten reguleren beter is dan de Fed die de stabiliteit van het financiële systeem bedreigt.

Lees ook op Business Insider

“Zolang de Fed heel radicaal de geldvoorraad verandert, de rentetarieven aanpast en de financiële sector overreguleert is het heel moeilijk rationele economische beslissingen te nemen” schreef Allison. “Markten creëren ‘bubbles’, maar de Fed maakt ze erger.”

Allison stelde ook voor dat het regeringsbeleid van een depositogarantie tot 250.000 dollar moet worden afgeschaft en dat de VS terug moet naar een systeem waarbij het bankensysteem wordt gesteund door “een marktstandaard zoals goud.”

Allison pleitte ook voor hogere kapitaalreserves tot 20% van de vermogens bij banken. Aan de andere kant heeft hij ook gepleit dat de regering drie van de belangrijkste regels voor banken moet intrekken.

We zouden de kapitaalreservers moeten verhogen, maar het is nog belangrijker om regulering daarom heen af te schaffen – zoals Dodd-Frank, de Community Reinvestment Act en Truth in Lending”, schreef Allison. “Ongeveer 25 procent van de personeelskosten van een bank hangen samen met alle regelgeving. Banken kunnen niet én die hoge kosten ophoesten én hoge kapitaalreserves aanhouden.”

Dit lijkt op de wens van Trump om te schrappen in regels – waaronder Dodd-Frank (de wet op financiëel toezicht) – voor financiële instituten, hoewel hij de laatste tijd wel wat is teruggekrabbeld.

Het is niet duidelijk of opvattingen van Allison uiteindelijk ook onderdeel zullen worden van de plannen van Trump, maar gezien het onconventionele karakter van zijn ideëen is de ontmoeting opmerkelijk.

LEES OOK De Gulden is terug: Nederlandse bitcoin-kloon steeg 4600%  in een jaar tijd