De Amerikaanse president Donald Trump zou nu ook overwegen om zijn minister van Justitie Jeff Sessions te ontslaan.

Sessions heeft zich de woede van Trump op de hals gehaald door een stap die hij een jaar geleden zette. Trump neemt het Sessions kwalijk dat hij zichzelf wegens mogelijke partijdigheid uit het onderzoek in de affaire-Rusland heeft teruggetrokken. Sessions had nog voor zijn ambtsaanvaarding tweemaal de toenmalige Russische ambassadeur voor de VS, Sergej Kisljak, ontmoet. Daarom vindt hij het niet gepast om zich met het werk te bemoeien van openbaar aanklager Robert Mueller, de man die het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen leidt.

Trump wil daarom al langer van Session af, die hij ‘zwak’ en ‘bedreigd’ heeft genoemd. Na tal van ontslagen zou het ook voor de jurist uit Alabama zover zijn, schrijft Vanity Fair. Het blad tipt Scott Pruitt als de opvolger. Momenteel leidt Pruitt het Environmental Protecton Agency – als klimaatontkenner.

Pruitt zou geen beperkingen, belangenverstrengeling of schijn van partijdigheid tegen zich hebben en kan zich dus als nieuwe minister bemoeien met het werk van Mueller. Sessions is nu bijvoorbeeld niet in de positie om Mueller te ontslaan; Pruitt eventueel wel.

Trump viel Sessions afgelopen zomer aan nadat hij in een interview had toegegeven dat hij Sessions nooit had benoemd op deze post als hij vooraf gemeld had dat hij zich niet met de Rusland-onderzoeken bezig zou houden.

"Sessions had zichzelf nooit moeten uitsluiten. En áls hij wist dat hij dat ging doen, had hij me dat moeten vertellen voordat hij de baan aannam en dan had ik iemand anders gekozen", zei Trump tegen The New York Times.

Sessions zei dit weekend nog maar eens dat hij niet twijfelt: het was de juiste beslissing om niet betrokken te zijn bij het onderzoek.

Mueller zou zich momenteel vooral concentreren op de druk die Trump uitoefende op Sessions om het onderzoek naar vermeende Russische invloeden bij te sturen of zelfs helemaal stop te laten zetten.