De campagne-organisatie van de Amerikaanse President Donald Trump heeft een petitie opgezet om de huidige opzet van het Amerikaanse kiesstelsel te beschermen. Dit indirecte systeem met een veelbesproken “Electoral College”, een Kiescollege met kiesmannen, ligt steeds vaker onder vuur van Democraten zoals Alexandria Ocasio-Cortez.

Het Amerikaanse kiesstelsel werkt als een soort districtensysteem, waarbij de kandidaat met de meeste kiesmannen president wordt, terwijl deze niet altijd in absolute zin de meeste stemmen haalt. Dit gebeurde in 2016 toen Trump de verkiezingen won, terwijl zijn tegenstander Hillary Clinton meer stemmen haalde.

“Die gekke “AOC” wil het Kiescollege afschaffen. Laten we haar eraan herinneren dat dit ONS land is, niet dat van de elites aan de kust”, zo luidt een tekstbericht van het campagneteam aan Trump-supporters.

Maar eerder was het Trump zelf die ten strijde trok tegen het ‘nep’ College. Hij noemde in  de jaren voor zijn presidentschap het systeem een “ramp voor de democratie” en een “karikatuur”.

Trump riep destijds zelfs op tot "een revolutie in dit land" nadat hij claimde dat niet Barack Obama maar Mitt Romney in 2012 de meerderheid aan stemmen had. (Obama's totaal aan behaalde stemmen was uiteindelijk groter dan dat van Romney en hij werd met 51,1 procent van de stemmen herkozen.)

"Hij verloor op basis van aantallen stemmen, maar won de verkiezingen. We zouden een revolutie in dit lang moeten hebben", stelde Trump in een later verwijderde tweet. "Meer stemmen is gelijk aan winst... revolutie!", schreef hij in een ander bericht.

Trump wil geen wijziging van kiessysteem VS

Maar nadat Hillary Clinton in 2016 zo'n 3 miljoen stemmen meer haalde en Trump wel via het Kiescollege won, noemde hij het systeem "veel beter voor Amerika". Enkele dagen nadat het Kiescollege hem het presidentschap opleverde, twitterde Trump: "Het Kiescollege is eigenlijk geweldig omdat het alle staten, ook de kleinere, mee laat spelen. Campagne voeren is zo heel anders!"

Trump schreef afgelopen maart, "Campagne voeren voor een meerderheidsstelsel is veel makkelijker en anders dan voor het Kiescollege. Het is als trainen voor de sprint vergelijken met trainen voor de marathon. Het briljante van het systeem met kiesmannen is dat je naar veel staten moet om te winnen."

Ocasio-Cortez heeft herhaaldelijk opgeroepen het systeem af te schaffen. Zij, en een steeds verder groeiend aantal andere Democraten, vinden het systeem ondemocratisch omdat het sommige - vooral witte - Amerikanen meer politieke invloed geeft dan andere.

"Het Kiescollege gaat helemaal niet over "eerlijkheid", het gaat om het bevoordelen van sommige kiezers boven andere", schreef ze de afgelopen week in een reeks tweets. "Elke stem zou gelijk moeten zijn in Amerika, wie je ook bent of waar je ook vandaan komt. Een meerderheidsstelsel instellen is nu het juiste om te doen. En de Republikeinen zullen er alles aan doen om dat te bestrijden".

Lees ook meer over Donald Trump en de verkiezingen: