De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Amerikanen waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Dat hebben ingewijden tegen persbureau Bloomberg gezegd. Ze verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer uitsluitsel geeft.

De zaak waar de sancties uit voortvloeien draait om de al veertien jaar durende ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over vermeende overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigers schatten dat de VS hierdoor jaarlijks zo’n 11 miljard dollar schade lijden. Europeanen beweren op hun beurt dat de VS het Amerikaanse Boeing op oneerlijke wijze steunen.

Trump stelt de sancties meteen in op het moment dat de WTO zijn beslissing bekendmaakt, aldus de ingewijden. Europese goederen als olijven, kaas en pasta worden dan belast met invoertarieven.

Op de lijst met getroffen goederen staan onder meer Goudse kaas en Edammer kaas. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voerde Nederland in het afgelopen jaar 78 miljoen euro aan kaas en wrongel uit naar de Verenigde Staten. Dat was een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De lijst, waar naast kazen ook luchtvaartproducten, wijn, fietsonderdelen, koekjes, klokken, messen en andere goederen op staan, is nog niet definitief. Als de Europese Unie stopt met haar “schadelijke” subsidies kunnen ze weer van tafel, liet de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer eerder weten.

EU staat klaar om terug te slaan

De EU zei in april dat de voorgestelde heffingen "sterk overdreven" zijn en sprak de verwachting uit dat de WTO ze niet zou goedkeuren. Dat gaat volgens de bronnen van Bloomberg dus toch gebeuren. Europa heeft al aangekondigd als vergelding Amerikaanse goederen ter waarde van 12 miljard dollar, waaronder bijvoorbeeld ketchup, te belasten.

De nieuwe Amerikaanse sancties komen boven op de al bestaande importheffingen op Europese staal en aluminium die de VS een jaar geleden invoerden. Trump dreigde eerder om ook auto's en auto-onderdelen van Europese makelij met sancties te belasten. In dat geval is de EU bereid om invoertarieven op zo'n 20 miljard euro van Amerikaanse goederen aan te kondigen.

Lees meer: