De Amerikaanse president Donald Trump bereidt zich samen met de Republikeinse Partij voor op een juridische strijd om de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Het is nog niet duidelijk hoe Trump het resultaat van de verkiezingen precies wil betwisten. Hij beloofde eerder om naar het Hooggerechtshof te stappen.

De Democraat Joe Biden kan zelfs zonder een overwinning in Pennsylvania op 270 kiesmannen uitkomen. Hij heeft al belangrijke staten als Michigan en Wisconsin binnen.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden is inmiddels favoriet geworden in de race om het Witte Huis. Maar president Donald Trump is bereid om juridisch alles te doen wat nodig is om een tweede presidentstermijn af te dwingen.

“Wij gaan naar het Hooggerechtshof”, zei Trump in een speech op dinsdag, toen hij voorbarig een overwinning in de presidentsverkiezingen aangekondigde.

Het is onduidelijk wat voor rechtszaak Trump precies voor ogen heeft. Hij was dinsdag namelijk nog overtuigd van de eigen overwinning.

“Wij willen allemaal dat het stemmen stopt,” zei de president. “Wij willen niet dat ze nog stembiljetten om 4 uur ’s ochtends gaan vinden en die gaan meetellen.”

Normaal gesproken duurt het enkele dagen of zelfs weken om alle stemmen die tijdens de verkiezingen zijn uitgebracht, te tellen en te registreren. Daardoor is de definitieve uitslag nooit helemaal rond tijdens de verkiezingsnacht.

Elke staat gaat door met het tellen en dubbelchecken van stembiljetten. Intussen doen politieke analisten voor tv-zenders op basis van de voorlopige uitslagen voorspellingen welke kandidaat de meeste kiesmannen heeft binnengehaald.

"Het idee dat er een juridische reden zou zijn om het tellen tussentijds stil te leggen, slaat nergens op", zegt hoogleraar Richard Briffault van Columbia Law School. Hij doet onderzoek naar juridische geschillen rondom verkiezingen. "Het tellen moet doorgaan totdat alle geldige stemmen geteld zijn. Het is nog nooit voorgekomen dat de telling op de verkiezingsdag opeens gestopt wordt."

Toch heeft Trump op woensdagmiddag gevraagd om het tellen van stemmen in de staten Michigan en Pennsylvania stil te leggen.

Trump noch zijn campagneleiders legden tot nu toe uit hoe ze de verkiezingsuitslag precies willen aanvechten bij het Hooggerechtshof. Het blijft dus onduidelijk op welke juridische gronden de president het verkiezingsresultaat in twijfel wil trekken. Vertegenwoordigers van de campagne van Trump waren niet direct beschikbaar voor commentaar tegenover Business Insider.

Jurist en expert op het gebied van verkiezingsrecht Ned Foley van Ohio State University, schreef in de Amerikaanse krant Washington Post, dat er "zelfs geen klein kansje bestaat dat het Hooggerechtshof, of een andere rechtbank, het tellen van stembiljetten na de verkiezingen als illegitiem zou bestempelen."

"De staten die nog geen definitieve resultaten hebben gemeld en waar de media nog geen winnaar hebben aangewezen, zijn nog niet eens begonnen met het hertellen van de stemmen", voegde hij toe. "Veel stembiljetten zijn nog niet verwerkt. Totdat men daarmee klaar is, is het te vroeg om te roepen dat deze verkiezingen, net als in 2000, in de rechtbank worden uitgevochten."

Trump richt zijn pijlen op Pennsylvania

Een juridische strijd waar Trump wel kans op slagen heeft, kan zich afspelen in de staat Pennsylvania, aldus meerdere kenners. Het verkiezingsteam van Trump heeft al een verzoek ingediend om in te grijpen in Pennsylvania bij de telling van stembiljetten die per post verzonden zijn.

De hoogste rechtbank van Pennsylvania besloot vorige maand dat stemmen die nog voor 6 november binnenkomen, meegeteld kunnen worden. Uiteraard geldt dat alleen voor stembiljetten die uiterlijk op de verkiezingsdag per post verzonden zijn. De Republikeinen stapten in reactie daarop naar het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten om dit aan te vechten.

Maar het Hooggerechtshof liet het besluit van de rechters in Pennsylvania staan. Toch scheelde het weinig: de stemming kwam namelijk uit op 4-4.

Rechter Amy Coney Barrett, die recentelijk door Trump werd benoemd, weigerde om mee te doen aan de stemming. Zij vond dat ze niet genoeg tijd had gehad om zich goed te verdiepen in de argumenten, aldus de persverklaring van de belangrijkste Amerikaanse rechtbank.

Toch heeft Barrett zich niet volledig teruggetrokken uit de zaak, waardoor zij in de toekomst weer wel kan stemmen over dit onderwerp. Gegeven de eerdere patstelling kan haar stem beslissend zijn.

Bovendien hebben de Republikeinen, dankzij de benoeming van Barrett, met een verhouding van 6 tot 3 een solide meerderheid in het Hooggerechtshof.

Er is een redelijke kans dat de rechtszaak over het tellen van biljetten in Pennsylvania opnieuw bij het Hooggerechtshof belandt. De Republikeinse partij is al in beroep gegaan over het eerdere besluit. Het Hooggerechtshof heeft dat verzoek nog niet geaccepteerd maar dat kan nog komen.

Volgens hoogleraar Briffault zou het hoogst uitzonderlijk zijn als het Amerikaanse Hooggerechtshof besluit om zich in de uitslag in Pennsylvania te gaan mengen. Het gevolg daarvan zal namelijk zijn dat de wet die stemregels voor de staat reguleert, voor altijd anders geïnterpreteerd zal worden.

"Momenteel wordt de zaak met een legitiem argument onderbouwd dat een probleem bij postkantoren het binnenkomen van stembiljetten kan vertragen. Deze moeten in dat geval na de verkiezingen geteld worden", zei Briffault. "Het Hooggerechtshof weigerde om dit te verwerpen maar had nog niet besloten over de exacte details wanneer deze situatie zou gelden."

Jurist Foley voegde hieraan toen in The Washington Post dat, "als het Hof alsnog meegaat met de argumenten van de Republikeinen, het nog steeds niet waarschijnlijk is dat de meerderheid van de rechters zal instemmen met het ongeldig maken van de al meegetelde stemmen."

Ook met Pennsylvania is Trump niet zeker van de overwinning

Zelfs als Trump succesvol is in zijn juridische strijd in Pennsylvania, is er een flinke kans dat hij alsnog kiesmannen tekort komt om voor de tweede termijn als president aan te blijven.

De president loopt in Pennsylvania momenteel voor op Biden met een voorsprong van 5 procentpunt, oftewel 320.000 stemmen. Maar er moeten nog ruim één miljoen stemmen worden geteld.

Daarnaast is het zo dat Biden de winst kan pakken als hij de twee sleutelstaten Arizona en Nevada binnenhaalt, waar hij momenteel de favoriet is. Samen met zijn overwinningen in Michigan en Wisconsin zou dit voldoende zijn om zonder Pennsylvania de nodige 270 kiesmannen te behalen voor het presidentschap.

LEES OOK: LIVE: Biden voorzichtig favoriet, maar spanning stijgt in Arizona