Aanstaand president Donald Trump heeft een probleem met zijn inlichtingendiensten: de verkozen president had eerder al forse kritiek op de FBI en CIA, en nu lijkt er een media-oorlog ontketend.

Dinsdag meldden meerdere media beschuldigingen aan het adres van Trump, die niet geverifieerd konden worden. Onder meer BuzzFeed trok de beerput open op basis van een document van 35 pagina’s. Het dossier zou zijn samengesteld door een voormalige Britse inlichtingenagent, maar worden verder niet onderbouwd. De FBI stelt tegen CNN dat de claims nog onderzocht worden.

Het is onduidelijk hoe de documenten in de media terecht zijn gekomen, maar de documenten zijn wijd verspreid in Washington DC. Het lijkt er op dat het is aangeboden bij diverse grote Amerikaanse media. Zowel CNN als BuzzFeed berichten dus over de aantijgingen, terwijl het magazine Mother Jones eerder ook al over enkele details berichtte. Het blad besloot de documenten niet te publiceren omdat die niet geverifieerd konden worden. Ook de Volkskrant, toch echt een Nederlandse krant, stelt de documenten al sinds december in handen te hebben.

Ruzie over hacks

Het lijkt er op dat Trump een groot probleem heeft met zijn inlichtingendiensten. Trump weigerde wekenlang te erkennen dat Rusland achter de hacks op de Democratische Partij zat, terwijl de FBI en CIA stelden daar sterke aanwijzingen voor te hebben. Beide inlichtingendiensten beweerden zelfs dat de Russen hadden geprobeerd om Trump te helpen om de verkiezingen te winnen.

Trump trok vervolgens hard van leer op Twitter tegen de inlichtingendiensten. “Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had”, aldus Trump, die daarmee refereerde aan een pijnlijke misser van de CIA. Later noemde hij de claim “absolute onzin” tegen Fox News. “Ik geloof er niks van. Ze hebben geen idee of het Rusland was, of China… Het zou iemand kunnen zijn die het vanuit zijn bed heeft gedaan.”

Het is uniek dat een aanstaande Amerikaanse president zijn inlichtingendiensten zo afvalt. En dat lijkt hem niet in dank te worden afgenomen; de verhalen over de Russische hulp aan Trump blijven de ronde doen, mede doordat er informatie blijft lekken uit rapporten van de inlichtingendiensten. De informatie die dinsdag naar buiten werd gebracht, is een nieuw hoofdstuk.

Diverse Amerikaanse analisten denken dat de inlichtingendiensten een duidelijke boodschap aan het adres van Trump willen verzenden: sol niet met ons, anders trekken we alle registers open.

Seksuele handelingen

In het dossier dat nu is geplaatst door BuzzFeed, staat dat Trump met de Russen heeft samengewerkt om zijn politieke tegenstanders te benadelen; een advocaat van Trump zou in Praag hebben afgesproken met vertegenwoordigers van het Kremlin om over hacks te praten.

Ook schrijft BuzzFeed over ‘visuele claims van seksuele handelingen’ die zouden zijn gebeurd in het bijzijn van Trump toen hij in Rusland was.

Een aantal van de ongeverifieerde details die BuzzFeed uit het dossier plukte:

Russische ambtenaren voedden Trump met informatie over zijn politieke tegenstanders, waaronder de Democratische presidentskandidaat HIllary  Clinton. Ook zouden Russen Trump hebben aangeboden om mee te doen in vastgoeddeals, maar daar zag hij van af. Trump huurde prostituees in, staat in het rapport, die handelingen moesten uitvoeren die worden omschreven als “golden showers” in de suite van het Ritz Carlton-hotel in Moskou, waar Obama eens verbleef. “Trumps onorthodoxe gedrag in Rusland door de jaren heen”, zoals het wordt omschreven, gaf de Russen voldoende mogelijkheid om Trump te chanteren.

President Barack Obama en Donald Trump zijn geïnformeerd over de claims uit het dossier.

BuzzFeed stelt dat het de documenten in zijn geheel heeft gepubliceerd, “zodat Amerikanen zelf hun mening kunnen vormen over de beschuldigingen aan het adres van de verkozen president, die rondgaan in de hoogste regionen van de Amerikaanse overheid”.

Ben Smith, hoofdredacteur van BuzzFeed, stuurde een brief aan zijn werknemers waarin hij zijn besluit uitlegt:

Zoals we in het artikel hebben omschreven, zijn er serieuze redenen om de aantijgingen te betwijfelen. We hebben wekenlang geprobeerd om de claims na te trekken, en dat zullen we blijven doen. Het was niet gemakkelijk om dit document te publiceren, en mensen uit allerlei hoeken zullen het oneens zijn met onze keuze. Maar het publiceren van het dossier is een voorbeeld van hoe wij de rol van de journalist in 2017 zien.

Trump ontkent de aantijgingen, en noemt het ‘fake news’ en ‘een politieke heksenjacht’.

Lees hier het volledige artikel van BuzzFeed»