Donald Trump maakt dikke kans om bij de presidentsverkiezingen in 2020 te worden herkozen, blijkt uit een nieuwe peiling van de Washington Post en ABC News.

Daarin krijgt de Amerikaanse president het hoogste percentage kiezers achter zich tot nu toe. De meeste Amerikanen zouden weliswaar nog steeds niet op Trump stemmen, maar dat is slechts een kleine meerderheid van 53 procent.

Ondertussen vindt 44 procent hem wel geschikt als president – een sprong van vijf procentpunten sinds april. Motor achter deze spurt is het feit dat een meerderheid van de Amerikanen (51 procent) het eens is met Trumps economische beleid.

Trump werd in 2016 gekozen met iets minder dan 46 procent van de stemmen.

Volgens de peiling vindt een op de acht kiezers dat Trump zich onpresidentieel gedraagt, maar dat hij ondanks dat de juist man op de juiste plek is. Tweederde van deze groep prefereert Trump in het Witte Huis boven voormalig vicepresident Joe Biden, die nu in de race is om zich kandidaat te stellen voor de Democraten.

Dit suggereert dat Trump een bijzonder loyale achterban heeft, die zich waarschijnlijk niet laat beïnvloeden door blunders en controverses die zich tijdens de campagne rond de president kunnen voordoen.

Fondsenwerving

Vorige week maakte Trumps campagnecommissie bekend dat het samen met de Republican National Committee 105 miljoen dollar in het tweede kwartaal heeft opgehaald. Daarmee blazen ze de Democraten omver wat betreft fondsenwerving.

Lees ook op Business Insider

Toch zijn er ook verschillende factoren die tegen Trump werken. Zo vindt zes op de tien Amerikanen dat Trump zich onpresidentieel gedraagt en is de economie het enige onderwerp waarbij een meerderheid het eens is met het beleid van de president. Verder blijkt uit de poll dat van alle kiezers, de meerderheid het liefst Joe Biden als president ziet.

Een krappe meerderheid van 53 procent zou op de Democraat stemmen als vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, terwijl Trump 43 procent van de kiezers achter zich heeft.

Dat neemt niet weg dat Trump de presidentsverkiezingen van 2020 ingaat met steun van een stevige achterban en een indrukwekkende campagnekas. Bovendien is de Democratische partij momenteel behoorlijk verdeeld, wat al enkele keren is doorgesijpeld naar de 2020-race. Dat zou in Trumps voordeel kunnen werken.

De verkiezingen vinden pas over een jaar plaats en in de komende maanden kan er nog veel veranderen, maar de herverkiezingscampagne van president Trump kan vanuit een stevige positie voorwaarts gaan.

Lees meer over Donald Trump: