De regering van president Donald Trump zal proberen om Amerikaanse voedselstandaarden “op te leggen” aan het Verenigd Koninkrijk, als de twee landen een handelsdeal sluiten na de Brexit.

De eis zal zijn dat de Britten forse concessies doen bij de import van Amerikaans vlees dat met hormonen is behandeld en kippen die in chloorbaden zijn gewassen. Dit stelt de voormalige ambassadeur van het VK in Washington.

Sir Peter Westmacott was tussen 2012 en 2016 de Britse ambassadeur in de VS. Hij waarschuwt dat de VS het spel hard zal spelen en van het Verenigd Koninkrijk gaat eisen dat Europese voedselstandaarden worden losgelaten. Dit geldt vooral voor de agrarische sector. Wesmacott voorziet daarbij forse schade voor Britse boeren.

“Als je met boeren spreekt, dan merk je dat ze enorm bezorgd zijn over de gevolgen van de Brexit”, zegt Westmacott tegen Business Insider.

“Ze denken dat een handelsverdrag met de VS vrijwel zeker ook voor de landbouw gaat gelden. Dat betekent forse importen van hormoonvlees, chloorkippen en dergelijke… Allemaal dingen die potentieel ongunstig zijn voor de Britse agrarische industrie.”

De Europese Unie en de VS schermen elkaars markten al decennia af. Zo heeft de EU de import van bepaalde Amerikaanse landbouwproducten verboden, zoals varkensvlees dat met groeihormonen is behandeld, genetisch gemodificeerde granen en chloorkippen.

Britse boeren vrezen dat hun Amerikaanse collega’s zullen proberen de Britse markt te overspoelen met dergelijke producten, na de Brexit.

Lees ook op Business Insider

De Britse handelsminister Liam Fox heeft het wassen van kippen in chloorbaden publiekelijk verdedigd en heeft baat bij een snelle handelsdeal met de Amerikanen, na de Brexit.

In een interview met Business Insider zei Fox afgelopen week dat het VK na de Brexit “volledige controle heeft over quota en importtarieven” in de landbouwsector. Dat zou flink wat ruimte geven voor een handelsdeal met de VS. Fox gaf tegelijk aan dat de Britten ook veel Europese regels zullen blijven volgen, om toegang te houden tot de Europese Unie als afzetmarkt.

Trump zal het spel hard spelen

Trump and May

Foto: Mark Wilson / Getty

Volgens oud-ambassadeur Westmacott heeft een brede handelsovereenkomst tussen het VK en de Verenigde Staten slechts een zeer beperkt effect op de Britse economische groei. Bovendien zou daar tegenover staan dat er negatieve gevolgen zijn voor de handel met de EU.

“Hoe groter de afstand tussen onszelf en de EU, des te hoger de economische kosten. Tegelijk neemt de ruimte om zelf handelsovereenkomsten te sluiten met derden dan ook toe”, aldus Wesmacott.

“Helaas gaat een handelsovereenkomst met de Amerikanen niet veel opleveren, omdat de VS al de grootste handelspartner is van het VK en er vrijwel geen importtarieven zijn. (…) Op sommige punten zijn we slechter af, omdat de Amerikanen hard zullen onderhandelen. Welke regelgeving en technische standaarden gaan we toepassen? De Amerikanen zullen proberen hun regels op te leggen.”