Donald Trump is volgens The Washington Post niet blij dat gezondheidsexpert Anthony Fauci veel meer waardering krijgt in peilingen over de corona-aanpak van het Witte Huis dan de president zelf.

Uit een peiling die is uitgevoerd in opdracht van The New York Times blijkt dat 76 procent van de respondenten erop vertrouwt dat Fauci betrouwbare informatie geeft over Covid-19, tegen slechts 26 procent die vertrouwen heeft in Trump op dit punt.

De 79-jarige Fauci is directeur van het nationale instituut voor infectieziekten in de VS. Hij is al 50 jaar werkzaam voor de Amerikaanse overheid.

President Donald Trump is helemaal niet blij met de hoge waardering van gezondheidsexpert Anthony Fauci in peilingen over de corona-aanpak van de Amerikaanse regering. De sterke score van Fauci contrasteert steeds meer met de beoordeling van Trump als het gaat over Covid-19, zo meldt The Washington Post.

Volgens The Washington Post en The New York Times proberen medewerkers van Trump in het Witte Huis actief het sterke imago van Fauci te ondermijnen, onder meer door hem minder vaak te laten optreden bij persconferenties van het Witte Huis over Covid-19.

Woordvoerder Kayleigh McEnany stelde maandag bij een persbijeenkomst dat de president en Fauci een “goede werkrelatie” hebben. Volgens The Washington Post hebben de twee elkaar sinds begin juni niet meer gesproken en is Trump zwaar ontstemd over de hoge waardering van Fauci in peilingen.

Uit een nationale peiling die is uitgevoerd in opdracht van The New York Times en Siena College medio juni blijkt dat 76 procent van de respondenten er vertrouwen in heeft dat Fauci betrouwbare informatie verschaft over Covid-19. Slechts 26 procent geeft aan Trump te vertrouwen op dit punt.

Lees ook op Business Insider

Een peiling van Fox News laat een vergelijkbaar beeld zien. Medio juni gaf 72 procent van de ondervraagden Fauci een hoge waardering wat betreft de aanpak van Covid-19, tegen 44 procent die vond dat Trump het goed deed.

Sterk contrast tussen Fauci en Trump

De 79-jarige Fauci is directeur van het nationale instituut voor infectieziekten in de VS en is ook lid van de task force van het Witte Huis voor het coronavirus. Fauci is al 50 jaar werkzaam voor de Amerikaanse overheid als expert op het gebied van infectieziekten.

Fauci heeft sinds de uitbraak van het coronavirus in de VS begin dit jaar consistent een hoge waardering gekregen in Amerikaanse peilingen.

De sobere en wetenschappelijke presentaties van Fauci contrasteerden de afgelopen maanden sterk met de signalen die Trump zelf gaf. De president bagatelliseerde de ernst van het coronavirus aanvankelijk, en suggereerde later dat het injecteren van bleekmiddel wellicht kan helpen.

Zie ook: Dit filmpje toont de tijdlijn van de reacties van Trump op het coronavirus:

De site FiveThirtyEight houdt een gemiddelde bij van diverse peilingen. Daaruit blijkt dat de waardering van Trumps aanpak van de corona-uitbraak in de afgelopen maanden is gedaald.

Zo had Trump bij een peiling van ABC News en Ipsos in maart nog een positieve waardering bij 55 procent van de respondenten, terwijl dit bij een herhaalde peiling in juni was gezakt tot 33 procent.

LEES OOK: 5 schokkende onthullingen over Donald Trump uit het boek van zijn nichtje Mary