De topconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is zonder overeenkomst geëindigd.

De twee leiders verlieten in twee afzonderlijke konvooien van auto’s het hotel waar ze elkaar spraken, zonder een gezamenlijke verklaring te hebben getekend of verspreid.

Een woordvoerster van het Witte Huis zei dat de twee “heel goede en constructieve ontmoetingen hebben gehad in Hanoi, maar dat er dit keer geen overeenkomst is bereikt. Hun medewerkers zien ernaar uit in de toekomst weer bijeen te komen”.

De tweedaagse top in de Vietnamese hoofdstad eindigde abrupt en eerder dan voorzien. Kim en Trump zouden donderdag nog samen lunchen in het Sofitel Metropole Hotel en volgens het eerder verspreide programma een gezamenlijke verklaring tekenen. Maar de lunch en de ondertekening zijn op het laatste moment geschrapt. De persconferentie van Trump kon daarom eerder beginnen.

Op de persconferentie zei Trump dat hij en de Noord-Koreaanse leider nader tot elkaar zijn gekomen, maar het niet met elkaar eens konden worden. “Noord-Korea wilde dat de sancties volledig geschrapt zouden worden. Maar ze konden niet helemaal denucleariseren in ruil daarvoor, dus we konden niet verder onderhandelen.” De sancties blijven daarom intact.

Toch heeft hij er vertrouwen in dat de landen in de komende weken wel tot een deal komen. “Noord-Korea heeft veel potentie, ik denk dat we goede vrienden gaan worden. Ik wil de sancties zo graag schrappen, want ik wil dat Noord-Korea op economisch vlak groeit. Maar als we de sancties nu hadden geschrapt, hadden we al onze onderhandelingsruimte verloren.”

Lees meer over Noord-Korea:

Lees ook op Business Insider