Het moest over de NAVO gaan en de bijdragen van de leden aan de westerse militaire alliantie. Maar de Amerikaanse president Donald Trump gooide het woensdagochtend ook over een andere boeg.

Trump haalde op de NAVO-top in Brussel scherp uit naar Duitsland. “Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd. Het land is een gevangene van Rusland.”

Trump vind het onbestaanbaar dat Duitsland nauw samenwerkt met Rusland bij de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream 2 en intussen wel wordt beschermd door VS.

Defensie-uitgaven en de NAVO

De Amerikaanse president hamert er al maanden op dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven moeten verhogen tot 2 procent van het bruto nationaal product, zoals in 2014 is afgesproken.

De leiders van de 29 NAVO-landen zijn samen in Brussel voor een tweedaagse top. Ze worden om 13.15 uur begroet door NAVO-topman Jens Stoltenberg, waarna een groepsfoto wordt gemaakt, gevolgd door de openingsceremonie.

De eerste en belangrijkste werksessie begint om 14.30 uur. De leiders zullen instemmen met versnelling van het militaire reactievermogen, verhoging van de paraatheid van de troepen en het bevorderen van een ‘militaire snelweg’ door Europa. Twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland krijgen groen licht.

Deze grafiek laat de meest recente schatting zien met betrekking tot de defensie-uitgaven van de NAVO-leden.

Lees ook op Business Insider

navo, defensie uitgaven, Trump

Woensdagochtend zei de NAVO-chef Jens Stoltenberg al dat alle 29 NAVO-landen het erover eens zijn dat de kosten voor de bescherming van het grondgebied moeten worden gedeeld. Hij wees erop dat de uitgaven van de lidstaten vorig jaar meer zijn gestegen “dan in een generatie”.