De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om de importtarieven op auto’s en vrachtwagens te verhogen.

Volgens ambtenaren die in het Witte Huis werken, zouden de tarieven kunnen oplopen tot 25 procent, schrijft The Wall Street Journal.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe tarieven alleen zouden gelden voor bepaalde landen of voor alle voertuigen die worden geïmporteerd.

Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Economische Zaken, belooft in ieder geval een grondig onderzoek voordat de tarieven worden aangepast. Hij zegt dat er op dit moment aanwijzingen zijn dat de buitenlandse auto-industrie de Amerikaanse economie al jarenlang schaadt.

Woensdag liet Trump op Twitter al weten dat dit ‘groot nieuws’ is voor de Amerikaanse auto-industrie. “Jullie hebben lang genoeg gewacht, jullie hebben decennialang jullie banen aan buitenlanders verloren!”

Het grote slachtoffer van de maatregel zou Mexico zijn, schrijft Bloomberg. Dat land exporteert veruit de meeste auto’s naar de VS. Na Mexico volgen Canada en Japan, pas daarna komt het eerste Europese land: Duitsland.

In Japan is de aankondiging in ieder geval al te voelen op de beurs. De effectenbeurs eindigde daar donderdag lager en vooral autofabrikanten stonden er onder druk. Toyota, Honda en Nissan zakten tot 3,4 procent. Ook de Zuid-Koreaanse autobouwers Hyundai en Kia verloren tot 3,5 procent.

Lees ook op Business Insider

Eerder voerde Trump al importheffingen in op aluminium en staal. De Europese Unie is daar voorlopig nog van vrijgesteld – volgende week maakt Trump bekend of de heffingen in de toekomst wel voor de EU zullen gelden.