De tactiek van de Amerikaanse president Donald Trump om via chantage te proberen meer geld los te krijgen van andere NAVO-landen lijkt te werken.

Volgens onder meer de site Politico heeft Trump op de NAVO-top in Brussel gedreigd dat de Verenigde Staten met het bondgenootschap kunnen breken, tenzij andere leden versneld een hogere bijdrage leveren aan de defensie-uitgaven.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft volgens bronnen daarna een spoedzitting ingelast.

Ingewijden zeggen dat Trump wilde dat alle lidstaten al volgend jaar 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie besteden in plaats van in 2024. De Amerikaanse president zou de resultaten van de top anders thuis niet kunnen verkopen. Hij zou hebben gedreigd met “zware consequenties”, maar het bondgenootschap verlaten zou niet aan de orde zijn.

Trump dreigt met vertrek uit NAVO

Bronnen zeggen dat Trump in een sessie over Oekraïne en Georgië de deadline aan de andere lidstaten oplegde. Hij zou specifiek landen als Duitsland, België en Spanje hebben genoemd, aldus persbureau Reuters.

NAVO-landen hebben uiteindelijk toegezegd op korte termijn 33 miljard dollar extra uit te geven aan defensie, meldde Trump op een persconferentie aan het eind van de tweedaagse top in Brussel.

“Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien. Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun inkomen. In een paar jaar.’’

Lees ook op Business Insider

De Amerikaanse president wil zelf dat landen 4 procent van het nationaal inkomen aan defensie besteden, maar is voorlopig tevreden. Een vertrek uit het bondgenootschap “kan ik waarschijnlijk doen, maar dat is niet nodig’’, zei hij.

“De NAVO is nu veel sterker dan twee dagen geleden”, aldus Trump. Hij noemde de sfeer tijdens een ingelaste spoedzitting van de 29 leiders waarin hij donderdag zijn eisen op tafel legde “fantastisch en collegiaal”. “Op het eind kwam het allemaal samen, er was een geweldige teamgeest.”