Donald Trump is genezen van het coronavirus na een driedaags verblijf in het ziekenhuis. “Wees niet bang voor Covid”, twitterde de president aan de Amerikaanse bevolking.

Daarbij ging hij eraan voorbij dat de uitgebreide zorg die hij heeft gekregen voor veel Amerikanen onbereikbaar en onbetaalbaar is.

Business Insider belde met artsen en experts om de totale kosten van Trumps coronabehandeling in kaart te brengen.

De president kreeg onder meer een experimenteel medicijn met antilichamen van de firma Regeneron. Het middel is nog niet op de markt, maar vergelijkbare medicijnen tegen kanker kosten zo’n 100.000 euro.

“Ik voel me beter dan 20 jaar geleden.” De Amerikaanse president Donald Trump was in opperbeste stemming op de dag dat hij het Walter Reed-ziekenhuis in Washington D.C. mocht verlaten.

Trump bracht daar drie dagen door, nadat bij hem en first lady Melania Trump een besmetting met het coronavirus was vastgesteld.

Trumps gezondheid was een punt van zorg. De president kreeg twee keer zuurstof toegediend nadat hij moeite had met ademhalen en zijn zuurstofniveau daalde, dus werd hij overgebracht naar het militaire ziekenhuis.

Daar kwam hij niets tekort. Trump verbleef in de presidentiële suite, een speciale afdeling die zo is ingericht dat de president door kan blijven werken. Verder werd hij 24 uur in de gaten gehouden door een team van dokters en kreeg hij experimentele behandelingen tegen het coronavirus.

"Ik voel me heel goed. We hebben onder mijn regering geweldige medicijnen en kennis ontwikkeld", twitterde Trump. "Wees niet bang voor Covid."

Maar de president heeft makkelijk praten. Hij heeft toegang tot zorg die voor de meeste Amerikanen onbereikbaar is. En ook nog eens gratis.

Wat als Trump net als de bijna 28 miljoen Amerikanen zonder zorgverzekering alle behandelingen uit eigen zak had moeten betalen? Business Insider in de VS belde met artsen en gezondheidsexperts om een schatting van de kosten te maken.

Dit kost de coronahandeling van Donald Trump.


Tweeweekse kuur met hydroxychloroquine – 155 dollar (132 euro)

Foto: REUTERS/George Frey
Foto: REUTERS/George Frey

In mei slikte Trump twee weken lang het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine, dat hij eerder een wondermiddel tegen het coronavirus noemde.

Het effect van hydroxychloroquine op Covid-19 is onduidelijk, al lijkt recent onderzoek bij Nederlandse ziekenhuizen erop te wijzen dat het middel weleens een gunstige werking kan hebben.


Elke week een coronatest sinds maart – 7.000 dollar (5.950 euro)

Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Het is onduidelijk hoe vaak Donald Trump precies getest is op het coronavirus. De president en zijn woordvoerder hebben daarover tegenstrijdige dingen gezegd.

Maar ervan uitgaande dat hij sinds begin maart elke week een coronatest heeft ondergaan à 200 dollar per stuk, dan komt dat tot nu toe uit op 7.000 dollar aan tests.


Een cocktail van synthetische antilichamen van Regeneron – 386.924 dollar (ruim 329.000 euro)

Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Trump heeft een experimentele coronatherapie met synthetische antilichamen gekregen van de firma Regeneron. Buiten klinische studies hebben slechts tien personen de behandeling ondergaan, waaronder dus de Amerikaanse president.

Lees meer: Trump got Regeneron’s experimental antibody drug for his coronavirus symptoms. Here’s what you need to know about the treatment

Het middel is nog niet op de markt, dus een prijs is nog niet vastgesteld. Maar de productie van de antilichamen is een complex proces. Vergelijkbare medicijnen voor de behandeling van kanker kosten zo'n 100.000 dollar.

Trump heeft bovendien een ruim drie keer zo hoge dosis als nodig gehad, aldus Regeneron in een verklaring.


Drie nachten in het Walter Reed-ziekenhuis – 12.000 dollar (10.200 euro)

Foto: Joyce N. Boghosia/The White House/Handout via REUTERS
Foto: Joyce N. Boghosia/The White House/Handout via REUTERS

Trump werd in het Walter Reed-ziekenhuis behandeld op Afdeling 71, een speciaal gedeelte dat is ingericht voor de president en familieleden. Trump had de beschikking over een kantoor, vergaderruimte en dinerzaal met kroonluchter.

Wat een verblijf in de presidentiële suite kost, is onbekend. Maar andere ziekenhuizen rekenen tot wel 4.000 dollar per nacht voor VIP-behandelruimtes – en die zijn een stuk minder luxe dan Trumps onderkomen.


Onderzoeken, scans, twee keer zuurstof en een behandeling met remdesivir – 7.000 dollar (5.950 euro)

Foto: CDC/Unsplash
Foto: CDC/Unsplash

Van Trumps longen zijn waarschijnlijk een CT-scan (3.274 dollar) en röntgenfoto (571 dollar) gemaakt om op longontsteking te controleren. Verder kreeg hij twee keer zuurstof toegediend (480 dollar) en een vijfdaagse kuur van de virusremmer remdesivir (3.120 dollar).

Van dat laatste middel is de voorraad al maanden beperkt, omdat de vraag zo hoog is.


De steroïde dexamethason – 1 dollar (0,85 euro)

Foto: REUTERS/Yves Herman
Foto: REUTERS/Yves Herman

Dexamethason is vermoedelijk het goedkoopste medicijn dat Trump heeft gekregen. De ontstekingsremmer bestaat al tientallen jaren.

De steroïde moet ervoor zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft. Bijna alle Covid-patiënten die echt ziek zijn en extra zuurstof nodig hebben, krijgen het middel. 


Twee vluchten met een helikopter – 234.000 dollar (199.000 euro)

Foto: REUTERS/Leah Millis
Foto: REUTERS/Leah Millis

De traumaheli is in de Verenigde Staten vaak een grote kostenpost voor zieken, omdat de bedrijven erachter doorgaans niet aangesloten zijn bij zorgverzekeringen. De gemiddelde kosten voor een vlucht lagen in 2016 op zo'n 39.000 dollar.

Trump legde de ruim 13 kilometer van het Witte Huis naar het Walter Reed-ziekenhuis af in de Marine One, de presidentiële helikopter. Hij werd daarbij begeleid door twee andere helikopters.

De heen- en terugvlucht duurde bij elkaar nog geen vijftien minuten, maar kostte wel zo'n 234.000 dollar.


Totaal: 647.525 dollar (bijna 550.000 euro)

Foto: REUTERS/Erin Scott
Foto: REUTERS/Erin Scott

Na drie dagen in het ziekenhuis en tien in quarantaine heeft Trump de campagne voor de verkiezingen van 3 november hervat.

Hij heeft zo zijn eigen ideeën over wie er moet opdraaien voor de coronapandemie: "China zal een grote prijs betalen voor wat ze de wereld en ons hebben aangedaan", zei hij in een video.

Lees meer over Donald Trump: