De Amerikaanse president Donald Trump blijft de confrontatie zoeken in de handelsoorlog met China, ook in de aanloop naar een cruciale ontmoeting met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Zelfs de iPhone, die in Chinese fabrieken wordt vervaardigd, zou nu een doelwit kunnen zijn.

Dat laat Trump doorschemeren in een interview met The Wall Street Journal maandag.

Trump acht het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de twee staatshoofden een geplande verhoging van importheffingen op Chinese goederen nog kunnen voorkomen. Recent heeft de VS een extra importheffing opgelegd van 10 procent op producten uit China. Op 1 januari wordt dat 25 procent, tenzij Xi en Trump een akkoord kunnen sluiten. Die verhoging heeft betrekking op Chinese exportgoederen ter waarde van 200 miljard dollar.

De presidenten ontmoeten elkaar in Argentinië voor de G20-top van de grootste economieën van de wereld. Xi en Trump zullen in het weekend met elkaar overleggen.

Trump stelt Xi echter nog grotere problemen in het vooruitzicht, mocht dat gesprek nergens toe leiden. Hij dreigt met een importbelasting op méér Chinese producten ter waarde van 267 miljard dollar.

Begin dit jaar zette Trump het handelsconflict op scherp met een heffing van 30 procent op Chinese zonnepanelen. In maart later ontketende Trump de handelsoorlog echt, met als argument dat China intellectuele eigendommen uit de VS – vooral op het gebied van technologie – zou stelen.

Beijing reageerde op de heffingen van Trump met vergelijkbare tegenmaatregelen. De omvang van de Amerikaanse export naar China is echter veel kleiner dan de volumes die de VS uit China importeren. China kan dus op een gegeven moment niet meer evenredig reageren.

Lees ook op Business Insider

Importheffing op de iPhone?

Trump heeft consumentenproducten uit China tot dusver gemeden bij de importheffingen. Op dit moment gelden de hogere importtarieven voor industriële producten zoals vliegtuigonderdelen, batterijen, medische apparaten, satellieten en een aantal wapens.

Maar Trump zou inmiddels niet meer terugschrikken om ook laptops en iPhones die uit China worden geïmporteerd, zwaarder te gaan belasten. Apple wist het Witte Huis eerder dit jaar nog te overtuigen om af te zien van een hogere invoerheffing op smartphones.

Economen waarschuwen dat hogere importheffingen doorberekend zullen worden aan consumenten, die vervolgens geneigd zijn minder uit te geven. Op de middellange termijn kan dit de economische groei in de VS schaden. Trump houdt vol dat een extra importheffing van 10 procent niet veel voorstelt.

Daarnaast zet de Amerikaanse regering ook andere maatregelen in om China dwars te zitten. Zo denkt men na over striktere regels voor de export van bepaalde technologie naar China. Ook heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een aantal Chinese bedrijven en personen aangeklaagd voor economische spionage.