De coronacrisis heeft de Amerikaanse economie een flinke tik gegeven. Daarmee worden ook de presidentsverkiezingen spannender.

Met stijgende aantallen van vastgestelde coronabesmettingen ligt de Democraat Joe Biden comfortabel voor in de peilingen op president Donald Trump.

Winst van Trump zorgt waarschijnlijk voor een sterkere dollar, winst van Biden voor verzwakking van de Amerikaanse munt, aldus valuta-expert Floris Broekhoven van Ebury.

ANALYSE – Bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen die op 3 november plaatsvinden, neemt zittend president Donald Trump het namens de Republikeinen op tegen de Democratische kandidaat Joe Biden.

In de meest recente polls heeft Biden inmiddels een ruime voorsprong opgebouwd. Er is echter nog een lange weg te gaan tot november.

Voor de uiteindelijke uitslag zal het op ‘Election Day’ vooral draaien om de vorm waarin de Amerikaanse economie dán steekt.

Zonder corona zou Trump de verkiezingen makkelijk hebben gewonnen

Als de coronapandemie niet was uitgebroken zou de verkiezingsuitslag, ondanks Trump’s weinig empathische reactie op de dood van George Floyd en de rassenrellen die daarop volgden, naar mijn mening al vast hebben gestaan: een herkozen Trump.

Lees ook op Business Insider

Ook onder de huidige omstandigheden maakt Trump nog steeds een goede kans. Uiteindelijk heeft de Amerikaanse economie onder Trump, of je hem nu wel of niet mag, tot begin dit jaar uitstekend gepresteerd met dalende werkloosheidcijfers, solide economische groei en recordstanden op de beurs.

Dat neemt echter niet weg dat de werkloosheid in de VS door de coronacrisis tot bijna 15 procent is gestegen in apri. In mei lag de werkloosheid nog altijd ruim boven de 13 procent.

Dat daarmee de kansen op een nieuwe termijn voor Trump in ieder geval zijn geslonken, staat buiten kijf. Niettemin denk ik dat Trump, door een beroep te doen op de economische voorspoed voorafgaand aan de corona-uitbraak, zijn kiezers kan overtuigen. Hij zal Amerikanen eraan herinneren dat onder ‘normalere’ omstandigheden – vroeg of laat is corona toch passé – oude tijden kunnen herleven met het herstel van de economie.

Niet voor niets nam Trump daarop al een voorschot door begin juni een grote reclamecampagne te lanceren waarin ‘The great American comeback’ als slogan werd aangekondigd.

Trump zal belastingen laag houden

Mocht Trump worden herkozen, dan zal dat gunstig uitpakken voor het bedrijfsleven, waarbij de eerder ingevoerde belastingverlagingen als economische stimulans zullen blijven dienen bij de wederopbouw van de Amerikaanse economie.

Bij een eventuele overwinning voor Biden zal de belastingdruk, door verhoging van de inkomsten-, vermogenswinst- en vennootschapsbelasting, juist weer oplopen. Hierdoor zullen beleggers minder geneigd zijn om te investeren in Amerikaanse bedrijven en in plaats daarvan wellicht juist meer genegen om dit in Europese bedrijven te doen.

Sterkere dollar bij winst voor Trump, zwakkere dollar als Biden zegeviert

Ten aanzien van de impact van de verkiezingen op de Amerikaanse dollar voorzie ik bij een herverkiezing van Trump een sterkere dollar.

Hoewel Trump zelf regelmatig heeft aangegeven vanuit concurrentieoogpunt liever een zwakkere dollar te hebben (goedkopere exporten), verwacht ik dat zijn beleidssteun voor het Amerikaanse bedrijfsleven de dollar zal ondersteunen.

Daarnaast kan de Amerikaanse munt profiteren van zijn status als veilige haven in onzekere tijden. Als Trump wordt herkozen en de harde lijn richting China doortrekt, zullen beleggers de onzekerheid rond de internationale handelsbetrekkingen aangrijpen om de dollar als vluchthaven te blijven gebruiken.

Een koers van minder dan 1,07 dollar per euro zou me bij een overwinning van Trump dan ook niet verbazen. Mocht Biden winnen, dan zou je tegen het eind van het jaar zomaar 1,17 dollar kunnen krijgen voor een euro.

Floris Broekhoven is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Hij helpt organisaties op het gebied van Valutarisicomanagement en strategie.