De Trump Organization en diens financieel directeur Allen Weisselberg worden naar verwachting donderdag aangeklaagd voor belastingmisdrijven.

Dit meldt zakenkrant The Wall Street Journal, op basis van informatie van ingewijden.

Donald Trump heeft altijd ontkend dat binnen zijn bedrijf financiële misstanden plaatsvinden.

 De Trump Organization en financieel directeur Allen Weisselberg worden naar verwachting donderdag aangeklaagd voor belastingmisdrijven, meldt de Wall Street Journal.

Het zijn de eerste aanklachten tegen het bedrijf van oud-president Donald Trump sinds aanklagers drie jaar geleden een onderzoek naar mogelijke misdrijven binnen de Trump Organization begonnen.

De krant meldt op basis van ingewijden dat het bedrijf en Wisselberg worden vervolgd voor het ontduiken van belastingen op secundaire arbeidsvoorwaarden. De afgelopen maanden werd onder meer onderzocht of belasting was betaald over onder meer auto’s en woningen voor medewerkers.

Lees ook: Zijn voormalig advocaat Michael Cohen denkt dat Donald Trump iedereen zal verraden om zijn hachje te redden, inclusief zijn eigen kinderen

Trump ontkent financiële misstanden

Trump heeft altijd ontkend dat binnen zijn bedrijf financiële misstanden plaatsvinden en noemde het onderzoek politiek gemotiveerd. Voor zover bekend wordt de voormalige president zelf niet vervolgd. De aanklachten kunnen er wel voor zorgen dat banken en zakenpartners niet meer willen samenwerken met zijn bedrijf, dat bij een veroordeling een boete opgelegd kan krijgen.

Ingewijden zeiden enkele dagen geleden tegen The Washington Post dat de Trump Organization een deadline was gesteld. Advocaten van het bedrijf kregen tot maandagmiddag de tijd om uit te leggen waarom aanklagers moesten afzien van een strafzaak vanwege financiële misstanden. Het onderzoek draait bijvoorbeeld ook om de manipulatie van de waarde van vastgoed, waardoor de belasting lager zou zijn en er gunstigere leningen konden worden afgesloten.

Afgelopen februari kreeg het kantoor van de openbaar aanklager in Manhattan de belastingpapieren Trump in handen. De financiële documenten van de oud-president vormen de kern van verschillende onderzoeken die gaan over de vraag of Trump wetten heeft overtreden of dat organen die hij controleerde dat hebben gedaan.

Michael Cohen, de voormalige persoonlijke advocaat van Trump, verklaarde in 2019 tijdens een getuigenis in het Congres dat Trump meerdere malen de waarde van zijn vermogen hoger of juist lager heeft voorgesteld om leningen te kunnen afsluiten dan wel voor belastingdoeleinden.

Cohen legde zijn verklaring af nadat hij zich schuldig had verklaard aan meerdere aanklachten van de openbare aanklagers in Manhattan en speciaal aanklager Robert Mueller.

LEES OOK: Donald Trump is in zijn 4 jaar in het Witte Huis nooit de trap opgegaan naar het kantoor op de tweede verdieping van de West Wing