Je kent het wel: na een avond stevig stappen wil je nog even een burger scoren voordat je je bed in kruipt.

Dit effect stelt neurowetenschappers voor een raadsel, want alcohol – zeker bier – bevat doorgaans behoorlijk wat calorieën en zou dus je eetlust behoren te temperen. Maar we beginnen dit fenomeen nu enigszins te begrijpen.

Nieuw onderzoek – hoewel alleen bij muizen gedaan – wijst uit dat de hersencellen die ons prikkelen om te gaan eten juist ‘aangezet’ kunnen worden door alcohol, en niet alleen door een signaal van honger uit je buik. Dit verklaart dus mogelijk waarom je wil eten, ongeacht de ‘voedingswaarde’ van die pilsjes.

Drie dagen drinken

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications, liet muizen elk ‘genieten’ van een alcoholrijk driedaags weekend. De wetenschappers constateerden dat de dronken muizen significant meer verorberden dan hun nuchtere soortgenoten.

Je hongerbrein ontwaakt omdat de zogenoemde AgRP-neuronen aangesproken worden door alcoholconsumptie, stellen de onderzoekers.

"Onze data suggereren dat alcohol fundamentele hongersignalen voedt", schrijft dr. Denis Burdakov. Hij leidde het onderzoek en is hoogleraar farmacologie aan het Francis Crick Institute in Londen.

Neuron uitschakelen

Om hun hypothese te testen schakelden de wetenschappers het neuron dat hongersignalen geeft bij de muizen uit, waarna de dronken muizen inderdaad ophielden met extra eten.

Maar goed, dat gaat alleen maar over muizen. We hebben meer onderzoek nodig om te zien hoezeer de resultaten van toepassing zijn op onszelf na een avondje stappen.

Bovendien kregen de muizen hun porties eten toegediend met een injectie - wat voor mensen uiteraard niet de normale manier is. De stress die dit mogelijk opleverde bij de diertjes zou een andere verklaring kunnen zijn voor hun eetgedrag.

LEES OOK: Hoe dronken jij denkt dat je bent, ligt aan de mensen om je heen