Kan je met statusaankopen je leven verbeteren en jezelf opnieuw uitvinden?

Sommige mensen willen graag geloven dat het kan. Maar personal finance site The Financial Diet denkt dat je heel goed moet nadenken waar je je geld aan uitgeeft.

Mooie kleren of een prachtige auto gaan je persoonlijkheid niet verder helpen, zegt medeoprichter Chelsea Fagan van The Financial Diet.

Ook eten in de beste sterrenrestaurants of uitgaan in de hipste clubs voegt weinig toe. “Je bent nog steeds jezelf, je hebt alleen minder geld.”

Zinloze aankopen

Fagan vindt dat vooral rijke mensen zich nogal eens laten verleiden tot zinloze aankopen, maar zij hebben daar dan ook het geld voor.

Heb je een normaal inkomen, dan is het niet handig om zinloze aankopen te doen. Maar veel reclames en social media-uitingen beloven dat je leven verandert als je een bepaald product koopt of geld uitgeeft aan reizen en luxe. Probeer dat maar eens te weerstaan.

Fagan wijst erop dat je moet onthouden dat de meeste aankopen maar weinig invloed hebben op je persoonlijkheid en gevoel.

Lees ook op Business Insider

Het voelt misschien fantastisch om dat chique shirt van een designermerk aan te schaffen. Het geeft je status. Maar dit shirt wordt uiteindelijk een van de vele shirts in je kast. Zo worden de meeste nieuwe dingen al snel onderdeel van je dagelijks leven en zijn ze al snel niet bijzonder meer.

Je kunt jezelf ook behoeden voor dure, zinloze aankopen door te bedenken hoe en waarom je het daadwerkelijk gaat gebruiken en er vooral geen overdreven verwachtingen van te hebben. Zo krijg je meer oog voor de echte toegevoegde waarde van de dingen die je koopt.

Goede investering

Geld uitgeven aan een mooi pak voor een sollicitatiegesprek kan wél echt iets voor je doen, denkt ze. Als het pak je een zelfverzekerd gevoel geeft waardoor je een goede indruk maakt en de baan krijgt, dan is dat een goede investering.