Marcus Schenck, een van de meest ervaren bestuurders van Deutsche Bank, denkt dat bankrekeningen zoals we die nu kennen mogelijk al binnen vijf jaar verdwenen zijn.

Schenck is hoofd investeringen bij de Duitse topbank en zegt tegen het European Capital Markets Forum van Bloomberg dat een recente reis naar China hem de ogen heeft geopend. De bancaire sector wordt volgens hem ingehaald door nieuwe technologieën.

Iemand uit het publiek vroeg hem, CEO Jes Staley van Barclays en voorzitter Lorenzo Bini Smaghi van Société Générale hoe ze zich voorbereiden op financiële innovatie vanuit de technologiehoek. Schenck antwoordde met een anekdote over een bezoek aan een Chinees bedrijf dat chips produceert voor computers.

“Twee weken geleden was ik in China. Ik zag een bedrijf dat microchips maakt om bitcoins te kunnen minen. En die chips zijn ook geschikt voor andere soorten blockchaintechnologie”, vertelde hij.

“Er is een theorie die zegt dat bankrekeningen op enig moment in de komende 5, 10, 15, 20 jaar – wie weet –  zullen verdwijnen en worden vervangen door iets anders.”

"Dat wordt een absolute 'gamechanger' van hoe we de zaken nu aanpakken", zei Schenck. Hij wees erop dat financiële instellingen "goed in de gaten moeten houden wat er aan het gebeuren is".

Digitaal contact met klanten

Schenck doelt daarmee onder andere op de virtuele portemonnees voor cryptomunten waar mensen hun geld digitaal kunnen stallen zonder een bank als derde partij nodig te hebben.

Portemonnees voor bitcoin en andere cryptomunten zijn al redelijk gangbaar, maar veel mensen denken dat de ontwikkeling in de nabije toekomst nog veel sneller zal gaan omdat de cryptomunten zelf steeds vaker gebruikt worden.

"Technologie beïnvloedt op verschillende manieren de wijze waarop we nu zakendoen", zegt Schenck. Hij stelt er in de bankensector "een ontwikkeling gaande is naar het nieuwe normaal".

"Verreweg de meeste activiteiten van de bank komen neer op digitaal contact met cliënten. Dat hebben we bij onze handelsactiviteiten en in de valutahandel. Als we zakendoen, zijn daar nog maar zelden mensen in persoon bij betrokken."

Engels spreken en kunnen programmeren

Met de verandering van de manier waarop banken opereren, zorgt de technologische vooruitgang in de financiële sector er ook voor dat er andere kwaliteiten nodig zijn om er succesvol aan de slag te kunnen.

"Ik denk dat we er niet ver vandaan zijn dat iedereen die bij een bank werkt maar beter Engels kan spreken en in staat moet zijn te programmeren", zegt Schenck. "Ik denk dat programmeren net zo relevant wordt als Engels kunnen spreken."

Het advies van Schenck over de vaardigheden die nodig zijn in de moderne wereld werd nog op hetzelfde evenement tegengesproken door miljardair Michael Bloomberg. Volgens hem zijn mensen die op zoek zijn naar een baan veel beter af als ze Chinees kunnen spreken dan als ze kunnen programmeren, omdat ze daarmee een zaken kunnen doen in China.

Dat komt omdat het niveau van programmeren dat haalbaar is voor de meeste mensen in de nabije toekomst geautomatiseerd zal worden, terwijl het spreken van een andere taal nooit echt gedigitaliseerd kan worden, stelt Bloomberg.

LEES OOK: Bunq, Revolut en N26: deze nieuwe online banken dagen ABN, Rabo en ING uit