Een 28-jarige trader is opgepakt vanwege de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Hij hoopte met de bomaanslag een koersval van de voetbalclub teweeg te brengen en daarvan te profiteren met warrants.

De Duitse politie heeft de Duitser met een Russische achtergrond inmiddels aangehouden. Hij kocht op de dag van de aanslag in elk geval 15.000 warrants, dat meldt het Duitse OM, waarmee hij speculeerde op een koersdaling van de beursgenoteerde Duitse voetbalclub.

Daarna nam hij een hotelkamer met uitzicht op de straat waar de spelersbus langs zou komen en plaatste langs de weg een drietal bommen die hij tot ontploffing bracht. Dortmund-verdediger Marc Bartra en een politieagent raakten gewond.

Volg de koers van Borussia Dortmund op Finanzen.nl

De trader had ongetwijfeld gehoopt op een groter aantal slachtoffers, vooral onder de Dortmund-spelers, want zijn plan was om op die manier een koersval van het aandeel te veroorzaken.

Hij had daarvoor in elk geval 15.000 warrants, voor 18 cent per stuk, gekocht die hem het recht gaven om Dortmund-aandelen voor 5,20 euro te verkopen. Dat had hem maximaal 75.000 euro op kunnen leveren, maar dan had het aandeel wel naar 0 moeten zakken, een onwaarschijnlijk scenario.

In het gunstigste geval, bij een flinke koersdaling, had de aanslag de man enkele tienduizenden euro’s op kunnen leveren. De kans dat hij dan alsnog door de mand was gevallen was overigens alsnog redelijk groot, want er is nauwelijks handel in de Borussia Dortmund-aandelen. Het waren ook medewerkers van de Duitse bank Comdirect die de politie informeerden over de verdachte trade.

Trader en twitteraar Maarten Caminada ontdekte trouwens dat er op de dag van de aanslag nog meer put-warrants in zijn gekocht, maar het is onduidelijk of dat ook door de verdachte is gedaan. De maximale winst was dan bijna 3 ton geweest. Maar het Duitse OM houdt het dus op 15.000 stukken.

Koers zakt nooit onder 5,20 euro

De poging mislukte hoe dan ook. Het aandeel BVB, zoals de club afgekort door het leven gaat, zakte pas in de week na de aanslag een beetje, maar kwam niet lager dan 5,43 euro. Voor de aanslag stond het aandeel in de range 5,60 tot 5,70 euro.

Ook als de verdachte dus niet opgepakt was, had hij nooit winst kunnen maken op zijn belegging. Het verlies was overigens ook vrij beperkt gebleven op 2.700 euro (15.000 warrants à 0,18 euro per stuk).

Origineel is de trader trouwens niet. Wellicht dat hij zijn inspiratie haalde bij een Amerikaan die eerder dit jaar werd gearresteerd voor soortgelijke zaken. Hij wilde iemand 10.000 dollar betalen om 10 bommen te plaatsen in Target-winkels in de Verenigde Staten om vervolgens te profiteren van de door hem verwachte koersval.

LEES OOK: Beleggen na een bomaanslag: politie arresteert man met opvallende strategie