De renners maken zich vandaag op voor een korte bergetappe van slechts 65 kilometer. En dat belooft een spektakel te worden.

Op het programma staan drie cols, twee van de eerste en de slotklim van de buitencategorie.

Bij de start is er een nieuwigheidje: de twintig hoogst geklasseerde renners vertrekken in een soort Formule 1-opstelling.

Geletruidrager Geraint Thomas vertrekt van poleposition, met de nummer twee (Chris Froome) schuin achter hem. Dat loopt zo door tot de nummer twintig in het algemeen klassement.

Daarachter begint de rest van het peloton in groepen van veertig aan de etappe. Alle renners staan binnen 700 meter van elkaar.

De kopmannen kunnen bij vertrek niet meteen beschikken over hun knechten. Dat moet meteen na de start zorgen voor vuurwerk. Als Thomas wordt aangevallen moet hij er zelf achteraan.

In de onderstaande video zie je hoe de gridopstelling precies werkt:

Lees ook op Business Insider

Thomas Dekker verwacht niet veel van de nieuwe startopstelling. “We rijden niet zoals in de autosport op een gesloten circuit, het is nog steeds gewoon de openbare weg, dus renners kunnen gewoon opschuiven”, zegt de oud-renner tegen de NOS.

Tom Dumoulin, de nummer drie in het algemeen klassement, sluit zich daarbij aan. “Het is een speciale dag, het wordt vuurwerk. Maar ik denk niet dat dat door deze vorm van starten komt. Dat zal niet veel extra’s opleveren.”

Dumoulin verwacht vooral spektakel doordat de renners drie zware cols in slechts 65 kilometer moeten bedwingen. “Je kunt het een beetje zien als drie korte tijdritten, elke berg eentje. Omdat we zo laat starten is de dagindeling ook een beetje zoals bij een tijdrit”, aldus de kopman van Team Sunweb.

De etappe gaat om 15.10 uur van start.

LEES OOK: Tom Dumoulin wilde eigenlijk geen wielrenner worden