De sociale tostiketen Happy Tosti heeft 1,15 miljoen euro aan groeigeld opgehaald. Daarmee wil het bedrijf een eigen broodbakkerij en bistro openen in Den Haag.

Bij de tostiketen heeft de meerderheid van de werknemers een arbeidsbeperking.

Toch maakt het bedrijf niet veel gebruik van subsidieregelingen. “We kunnen niet stoppen met roepen hoe gaaf wij het vinden om een commercieel, goedlopend bedrijf op te bouwen.”

De sociale tostiketen Happy Tosti heeft 1,15 miljoen euro aan groeigeld opgehaald. Met het geld, dat voor het grootste deel van investeringsfondsen Start Foundation, Fonds 1818, Stichting Doen en Rabobank Foundation komt, wil de keten een eigen bakkerij met bistro openen in Den Haag.

Dat meldt Sprout.

Ondernemers Jasper Kool en Wibe Smulders begonnen Happy Tosti in 2015 en willen via het bedrijf mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen. In alle vestigingen hebben minstens 65 procent van de werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt.

De werknemers hebben beperkingen zoals autisme, zijn slechtziend of slechthorend of hebben lichamelijke aandoeningen.

Lees ook op Business Insider

Happy Tosti is niet afhankelijk van subsidies

Hoewel er subsidies beschikbaar zijn voor bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking aannemen, wil Happy Tosti daar niet te veel gebruik van maken. “Toen wij Happy Tosti begonnen besloten wij meteen dat we niet structureel afhankelijk wilden zijn van beschikbare zorgsubsidies of arbeidsmatige dagbestedingvergoeding”, schrijft het bedrijf op de website.

“We kunnen niet stoppen met roepen hoe gaaf wij het vinden om een commercieel, goedlopend bedrijf op te bouwen.”

Happy Tosti heeft momenteel vijf vestigingen in de Randstad. De bistro en bakkerij die er nu komt, gaat De Broodbakkers heten en wordt in samenwerking met de Haagse biologische broodzaak Lekker Brood geopend. De ondernemer achter Lekker Brood, Ad Overgaag, krijgt 50 procent van de aandelen en Happy Tosti ook.

Het is de bedoeling dat er bij De Broodbakkers ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan werken en dat de bakkerij naast de Happy Tosti-vestigingen brood levert aan nog zo’n 65 andere zakelijke afnemers. Wanneer De Broodbakkers opent, is nog onbekend.

Lees meer over ondernemen: