De slordige 28 miljoen dollar die vertrekkend topman Stephen Elop van Nokia overhoudt aan de verkoop van de mobieltjestak, klinkt als een echo uit een niet al te ver verleden. Hoge bestuurders die cashen bij verkoop van een beursgenoteerd bedrijf. Met slideshow: Geen baas meer, maar miljoenen rijker

Hij kwam van softwarereus Microsoft, werd de baas van het Finse Nokia, verkocht drie jaar later de mobieltjestak van Nokia aan Microsoft en keert nu terug bij datzelfde Microsoft. Met een slordige 28 miljoen dollar op zak.

Het verhaal van Stephen Elop rakelt de discussie op over topmannen die cashen bij verkoop van een beursgenoteerd bedrijf. De miljoenen die vertrekkende bestuursvoorzitters daar soms aan overhouden, zijn in de regel terug te voeren op aandelen en opties die ze als topman al dan niet voorwaardelijk hebben gekregen, en die ineens tegen de overnameprijs verrekend worden.

Groenink en Bennink

Dat gebeurde in Nederland bij de overname van ABN Amro in 2007.  Toenmalige baas Rijkman Groenink hield er meer dan 25 miljoen euro aan over. In datzelfde jaar verdiende topmanager Jan Bennink destijds meer dan 80 miljoen euro aan de verkoop van babyvoedingproducent Numico aan Danone.

Groenink heeft zijn miljoenen altijd verdedigd met het argument dat hij grotendeels als aandeelhouder van ABN Amro is uitbetaald, met aandelen die hij over een lange periode toegekend had gekregen. Hij kreeg dezelfde prijs als anderen.

Critici stellen dat een bestuursvoorzitter aandelen en opties krijgt als onderdeel van een beloningspakket. Hij koopt geen aandelen of opties op de beurs en loopt in die zin geen verliesrisico en zeker geen ondernemersrisico.

Bovendien is er altijd de kwestie van het potentiële belangenconflict: als de beloning van een topman zo is ingericht dat hij bij verkoop van een beursgenoteerd bedrijf ineens een groot bedrag casht, beïnvloedt dat mogelijk zijn oordeel.

Voor een overzicht van roemruchte overnamedeals, waaraan de topman van de overgenomen partij miljoenen overhield, zie de slideshow: Geen baas meer, maar miljoenen rijker.

Lees ook

Echtscheiding maakt Nokia-topman gierig

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl