Denk je dat topbestuurders veel verdienen? Goede kans dat je je niet eens kunt voorstellen hoe hoog hun salaris is.

Onderzoekers van de Harvard Business School vroegen in veertig landen gemiddelde werknemers naar hoeveel ze denken dat topmensen verdienen, en welk topsalaris ze redelijk zouden vinden.

Wereldwijd schatten werknemers het salaris van topmensen in als ongeveer 10 keer het gemiddelde, terwijl ze 4,6 keer het gemiddelde billijk vinden.

Overal ontevredenheid over topsalaris

Overal vonden mensen dat topmensen te veel loon ontvingen in vergelijking tot de gemiddelde werknemer. Voor 16 landen hadden de onderzoekers cijfers over hoeveel topmensen daadwerkelijk verdienen. En hier wordt het echt interessant: dat was véél meer dan dat mensen zich hadden voorgesteld.

Kijk naar deze grafiek. Het grijze gebied is het daadwerkelijke inkomensverschil tussen de top en Jan Modaal. De rode vlek is het inkomensverschil dat mensen inschatten. En het piepkleine blauwe vlekje is het inkomensverschil dat mensen wenselijk achten.

Verschil tussen geschat inkomen en werkelijkheid

De Verenigde Staten schieten eruit: daar verdient de gemiddelde topman maar liefst 354 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. In Duitsland is dat 147 keer zoveel.

50 keer 'sociaal wenselijk'

De Verenigde Staten is een voorbeeld van een land waar de salarissen van topmensen gestadig zijn gestegen sinds de crisis, terwijl het salaris van de gemiddelde werknemer op de nullijn is gebleven.

In de VS is het contrast tussen het werkelijke en het 'sociaal wenselijke' salaris van topmensen het grootst: 50 keer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl