Topman Ben Noteboom van Randstad gaat de uitzender begin volgend jaar verlaten.

Hij zal worden opgevolgd door Jacques van den Broek, zo liet Randstad donderdag, tegelijkertijd met de publicatie van de kwartaalresultaten, weten.

De 55-jarige Noteboom staat al sinds 2002 aan het hoofd van het bestuur en leidde onder meer de internationale groei van Randstad. Volgens de uitzender ,,begint er nu een nieuwe groeifase, met een sterke financiële positie” en is dit het juiste moment om de leiding van het bedrijf over te dragen. Noteboom stapt eind februari op.

Onder leiding van Noteboom groeide Randstad uit tot het op een na grootste uitzendconcern ter wereld. Hij leidde onder meer de overname van het Franse Vedior, de Amerikaanse SFN Group en van FujiStaff in Japan. De omzet van het bedrijf groeide daarbij van 5 miljard euro naar 17 miljard euro, terwijl de winst bijna verzesvoudigde.

Soepele opvolging bij Randstad

Financieel directeur Robert Jan van de Kraats gaf aan niet verrast te zijn door het vertrek van Noteboom. ,,De kunst is zoiets op het juiste moment te doen. Financieel staan we er goed voor en strategisch zitten we op het juiste spoor. Daarbij hebben we de opvolging intern op orde.”

Van den Broek (53) maakt sinds 2004 deel uit van het bestuur van Randstad. Hij wordt in eerste instantie voor 4 jaar als bestuursvoorzitter benoemd.

Topwinst voor Randstad in derde kwartaal

Randstad heeft zijn winstgevendheid in het derde kwartaal opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2008. Het uitzendconcern zag de omzet nagenoeg stabiliseren en verwacht dat het herstel de komende maanden doorzet.

Lees ook op Business Insider

Randstad meldde donderdag een nettowinst van 84 miljoen euro over het derde kwartaal. Dat was 22 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 14 procent tot 184 miljoen euro. De ebitamarge verbeterde daarbij tot 4,2 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar.

De totale omzet van Randstad was met 4,36 miljard euro 1 procent lager dan een jaar eerder. In september namen de opbrengsten met 0,6 procent toe en het bedrijf verwacht dat die trend in de laatste 3 maanden van dit jaar doorzet. ,,We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet”, stelde bestuursvoorzitter Ben Noteboom, die bekendmaakte in februari volgend jaar te vertrekken bij het bedrijf.

Krimp in Nederland

De omzet in Nederland kromp vorig kwartaal met 4 procent, in Frankrijk namen de opbrengsten met 6 procent af, terwijl in de Verenigde Staten een min van 3 procent werd genoteerd. Groei was er in Duitsland, Groot-Brittannië en bijna alle andere internationale markten. De omzet uit de detachering van hoogopgeleid personeel (Professionals) stabiliseerde, terwijl de opbrengsten van algemene uitzenddiensten met 5 procent afnamen.

Randstad heeft zich afgelopen jaar gericht op bezuinigingen, om de winst op peil te houden. De kosten lagen daardoor vorig kwartaal, op vergelijkbare basis, bijna 10 miljoen euro lager dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal verwacht het concern hogere kosten, omdat er 15 tot 20 miljoen euro in marketing wordt geïnvesteerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl