Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt vanwege het Liborschandaal bij Rabobank.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van ingewijden.

Moerland, die eigenlijk volgend jaar met pensioen zou gaan, zou tijdelijk worden opgevolgd door commissaris Marinus Minderhout. De bestuurder die verantwoordelijk is voor de Liborhandelaren, Sipko Schat, blijft volgens het FD wel in functie.

Boete Rabobank Liborfraude

Rabobank maakt naar verluidt later op de dag bekend hoe hoog de boete is die Nederlandse, Britse en Amerkaanse toezichthouders opleggen vanwege de misstanden rond het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor. Rabobank wilde dinsdag niet reageren op de berichten in de media.

Toezichthouders hebben de computergegevens van 27 bankiers van Rabobank onderzocht naar aanleiding van het Liborschandaal, bleek dinsdag uit documenten van de rechtbank in Utrecht.

Bankiers van Rabobank hebben volgens toezichthouders met collega's van andere internationale banken samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. Rabo hangt daarom een hoge boete boven het hoofd, die naar verluidt 1 miljard dollar kan bedragen. Daarmee zou Rabo na het Zwitserse UBS de hoogste straf krijgen van alle betrokken banken tot nu toe.

Bonus ingehouden

Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal. Het is niet duidelijk of alle 27 onderzochte bankiers verkeerd hebben gehandeld.

De rechtbank boog zich over een klacht van één van de bankiers dat zijn beloofde bonussen gedurende het Liboronderzoek onterecht werden ingehouden. De rechtbank wees zijn eis tot uitbetaling van de hand.

Barclays kreeg in juni 2012 een boete van zo'n 330 miljoen euro opgelegd van Britse en Amerikaanse autoriteiten. UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (circa 460 miljoen euro) van afkwam.

Carrière Moerland bij Rabobank

De 64-jarige Moerland  leidt de grootste bank van Nederland sinds juli 2009. Hij bezette vanaf 1979 hoge posities bij Rabobank.

Rabobank zeilde onder leiding van Moerland aanvankelijk soepel door de financiële crisis die banken in 2008 overviel. Als enige grootbank hoefde Rabobank geen steun te zoeken bij de Nederlandse staat.

Wel worstelde de bank in toenemende mate met de strengere regelgeving die op banken is afgekomen. De coöperatieve bank rust aan de ene kant op de relatief grote zelfstandigheid van de 135 lokale Rabobanken. Maar de vertrouwelijke relaties tussen lokale Rabobanken en hun klanten aan de ene kant, en de behoefte aan controle vanuit het hoofdkantoor in Utrecht, zorgden wel voor toenemende spanningen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl