De topman van Delta Lloyd, Niek Hoek, gaat uiterlijk in mei volgend jaar vervroegd met pensioen.

Dat meldde het verzekeringsbedrijf woensdag.

Hoek (1956) is sinds 2001 de hoogste baas bij Delta Lloyd. Hij geeft zijn functie uit handen op het moment dat zijn opvolger is benoemd, iets wat uiterlijk bij de aandeelhoudersvergadering van mei 2015 moet zijn gebeurd.

Zijn contract bij Delta Lloyd wordt vervolgens op 30 juni volgend jaar beëindigd, waarna hij maximaal een jaarsalaris van 800.000 euro meekrijgt om de misgelopen verdere opbouw van zijn pensioen te compenseren.

Volgens Hoek staat Delta Lloyd er sterk voor en is het een goed moment voor een zorgvuldige overgang naar een nieuwe topman. Delta Lloyd gaat die opvolger zowel binnen als buiten het bedrijf zoeken.

Het aanstaande vertrek van Hoek komt als een verrassing, aldus analisten van Rabobank en KBC Securities. Volgens Rabo vergroot die aankondiging de risico’s rond het aandeel Delta Lloyd enigszins. Met Hoek wisten beleggers waar ze aan toe waren, het is afwachten hoe een nieuwe topman te werk zal gaan.

Operationeel is Delta Lloyd volgens Rabo in goede handen, gezien de kwaliteiten van de overige bestuurders. Rabo handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel Delta Lloyd.

Lees ook op Business Insider

KBC (hold) zegt het vertrek van Hoek te betreuren. Gezien zijn ervaring en sterke communicatieve vaardigheden zal het volgens de Belgische bank lastig worden hem op te volgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl