Muziekstreamingsdienst Spotify is druk bezig met het voorbereiden van de beursgang die het Zweedse bedrijf minstens een miljard dollar moet opleveren.

Maar niet alleen het bedrijf zelf zal ervan profiteren, ook de oprichters, bestuurders en grote investeerders kunnen gouden bergen tegemoet zien.

Hoewel nog niet duidelijk is voor hoeveel geld Spotify zijn aandelen hoopt te verkopen, kunnen we uit de beursdocumenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC wel opmaken wie de grote winnaars zullen zijn van de beursgang.

Topman Daniek Ek

De 35-jarige Daniel Ek is mede-oprichter én het gezicht van Spotify. Hij heeft op dit moment 25 procent van het bedrijf in bezit en bijna 47 miljoen aandelen.

Als de aandelen voor meer dan 22 dollar verhandeld worden zijn die in totaal meer dan een miljard dollar waard.

Ek was op zijn 23ste al een selfmade miljonair. Meer dan tien jaar geleden verkocht hij zijn eerste bedrijf, techstartup Advertigo, voor 1,25 miljoen dollar. Daarna voelde hij zich een beetje leeg en depressief, omdat hij niet wist wat hij verder met zijn leven aan moest.

Na lange gesprekken met de Zweedse zakenman Martin Lorentzon besloot hij vervolgens een muziekdienst op te richten en zo staan we nu aan de vooravond van de beursgang van Spotify

Lees ook op Business Insider

Mede-oprichter Martin Lorentzon

De 48-jarige mede-oprichter, directeur en voormalige voorzitter Martin Lorentzon is de op een na grootste aandeelhouder. Lorentzon bezit 13 procent van het bedrijf, met iets minder dan 24 miljoen aandelen.

Lorentzon leerde de huidige topman van Spotify goed kennen toen hij in 2006 met zijn bedrijf Tradedoubler het Advertigo van Ek overnam.

Investeerder Sony Music Entertainment International

Sony bezit meer dan 10 miljoen aandelen. Het entertainmentbedrijf heeft zijn enorme muziekbibliotheek met Spotify gedeeld, al was dat niet tot ieders tevredenheid. Negentien artiesten, onder wie Kelly Clarkson en Carrie Underwood, hebben Sony aangeklaagd omdat ze vinden dat ze te weinig betaald kregen voor het streamen van hun muziek op Spotify. In januari heeft Sony de zaak geschikt.

Investeerder Technology Crossover Management (TCV)

TCV bezit 9,5 miljoen aandelen die worden beheerd door TCV-partner en Spotify-bestuurder Christopher “Woody” Marshall. Deze Marshall heeft een succesvol verleden als investeerder in onder andere Netflix, Airbnb, Twilio en Dollar Shave Club.

Investeerder Tiger Global

Tiger Global heeft 12,2 miljoen aandelen. Het is één van de grootste hedgefondsen ter wereld en is opgericht door Chase Coleman, een vroege investeerder in Facebook.

Investeerder Tencent

Het Chinese internetbedrijf Tencent bezit 13,4 miljoen aandelen. Topman Pony Ma is één van de rijkste mensen van China.

Topman Pony Ma van Tencent. Foto: EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Financiële topman Barry McCarthy

De CFO van Spotify – Barry McCarthy – heeft 142.680 aandelen en heeft opties op nog eens 1,5 miljoen aandelen. Hij was eerder financieel topman van Netflix.

Shishir Mehrotra

De 38-jarige Mehrotra bezit 99.560 aandelen en is bestuurder van Spotify. Eerder zat hij in het bestuur van YouTube.