• AstraZeneca-topman Pascal Soriot heeft gezegd dat er waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek komt naar het coronavaccin van de farmaceut.
  • Er zijn grote vragen over de effectiviteit van het vaccin, dat samen met de Universiteit van Oxford is ontwikkeld, nadat AstraZeneca een fouten in de testfase toegaf.
  • Nederland heeft 11,7 miljoen doses van het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford vooruitbesteld.

Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft topman Pascal Soriot gezegd.

Er is onduidelijkheid ontstaan over de effectiviteit van het vaccin nadat er meerdere fouten tijdens de fase 3-onderzoeken werden toegegeven.

AstraZeneca, dat bij de ontwikkeling van het vaccin samen optrekt met de Universiteit van Oxford, meldde maandag dat een lagere aanvangsdosis van het vaccin, gevolgd door een volledige dosis, een werkzaamheid van 90 procent opleverde bij een kleine groep deelnemers. Bij twee volledige doses zou de werkzaamheid 62 procent zijn.

Doseringsfout en geen ouderen in de testgroep

Het hoofd van het Amerikaanse vaccinprogramma, dat bekendstaat als Operation Warp Speed, stelde dat de dosis die het hogere niveau van effectiviteit liet zien, werd getest in een groep waarvan de gemiddelde leeftijd lager lag. Jongere mensen zijn doorgaans minder vatbaar voor het virus.

Er zaten bovendien geen testpersonen ouder dan 55 jaar in die vaccinatiegroep, terwijl het cruciaal is om te weten hoe ouderen reageren op het middel. Zij zijn het zwaarst getroffen door het coronavirus.

Het hoofd van het vaccinprogramma gaf daarnaast een fout in de dosering toe. In plaats van dat een groep twee injecties kreeg met elk een volledige dosis, kreeg een subgroep van deelnemers een halve dosis gevolgd door een hele dosis. Onderzoekers besloten de studie toch voort te zetten.

Geen van die details werd in eerste aanleg onthuld door AstraZeneca of Oxford.

Lees ook op Business Insider

Topman van AstraZeneca houdt vertrouwen

Soriot verwacht niet dat een nieuw onderzoek naar het coronavaccin de goedkeuring van Britse en Europese regelgevende instanties zal vertragen. Hij denkt dat het vaccin in sommige landen voor het eind van het jaar wordt goedgekeurd.

Overheden zijn vooruitlopend op goedkeuring al druk aan het bestellen. Zo heeft Nederland 11,7 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld.

Hoe het nieuwe onderzoek er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Het bedrijf zou kunnen besluiten een combinatie van een lage dosis en een standaard dosis te testen, zegt Katie Ewer, een immunoloog die betrokken is bij het onderzoek van Oxford en AstraZeneca, tegen Business Insider. Of een combinatie van een lage dosis en nog een lage dosis.

LEES OOK: 6 cruciale vragen over het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford – Nederland heeft 11,7 miljoen doses besteld