De topinkomens in Nederland zijn vorig jaar sterk gestegen. De totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg vorig jaar gemiddeld met 7,2 procent tot 1,83 miljoen euro, meldt de Volkskrant die ieder jaar de topinkomens onderzoekt. Volgens de krant komt de stijging in het bijzonder door de gestegen winsten en beurskoersen.

De topman van Shell verdiende vorig jaar 20,1 miljoen euro aan basissalaris, bonussen, aandelen, pensioen en overige inkomsten. Ben van Beurden is daarmee koploper van de topverdieners. Zijn inkomen is ruim de helft meer dan een jaar eerder, vooral door een aandelenbonus van ruim 15 miljoen euro.

De top vijf wordt voor de rest aangevuld met Nancy McKinstry van informatieleverancier Wolters Kluwer (13,7 miljoen euro), Gillian Tans van accommodatiewebsite Booking.com (12,7 miljoen), Paul Polman van Unilever (11,7 miljoen) en Jean-François van Boxmeer van Heineken (9 miljoen).

Ondanks de forse inkomensstijging bij de topverdieners is volgens de Volkskrant de gemiddelde loonkloof tussen top en werkvloer in het bedrijfsleven stabiel gebleven. Een baas verdiende vorig jaar gemiddeld dertig keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Dit ogenschijnlijke contrast komt omdat de inkomens van bestuurders bij grote nationale bedrijven veel gematigder zijn gestegen en bij staats- en (semi)publieke instellingen zelfs daalden.

Dit compenseert de forse stijging bij de grote multinationals. Daar spant Unilever de kroon: topman Paul Polman verdiende 283 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Hij is inmiddels opgevolgd door Alan Jope.

Lees meer over beloningen: