Navigatiedienstverlener TomTom heeft een contract gesloten met Huawei over het gebruik van zijn producten op het eigen besturingssysteem dat de Chinese smartphonemaker heeft ontwikkeld. Dat schrijft De Telegraaf. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, is niet bekend.

Na het bericht schoot de beurskoers van TomTom bijna 5 procent omhoog.

Alle apps die voor besturingssysteem HMS worden ontwikkeld kunnen volgens de krant voortaan navigatie- en kaartentechnologie uit de TomTom-stal kunnen gebruiken.

Huawei ontwikkelde HMS nadat het bedrijf werd verboden om nog langer belangrijke apps uit het Android-besturingssysteem van Google te gebruiken. Dit was het gevolg van maatregelen van de Amerikaanse regering, die Huawei verdenkt van meewerken aan spionage door de Chinese overheid.

De regering van president Donald Trump is overigens zeer kritisch op bedrijven uit andere landen die China in staat stellen om technologische vooruitgang te boeken.

Strijd tussen China en VS om technologische dominantie

De Amerikaanse president vreest de opkomst van China als economische en politieke wereldmacht, en maakt zich mede zorgen om wat hij ziet als de diefstal van intellectueel eigendom van het Westen, ofwel het kopiëren van waardevolle technologie door de Volksrepubliek.

China heeft zich op zijn beurt ten doel gesteld om in 2025 in staat te zijn hoogwaardige technologie, waaronder alle onderdelen van computerchips, volledig binnenlands te kunnen produceren.

Tegen deze achtergrond speelde deze week een fikse rel rond de Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML.

Een exportvergunning voor ASML naar China werd afgelopen jaar door Nederland opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten, zo meldde persbureau Reuters begin dit jaar op basis van ingewijden.

In een woensdag gepubliceerd interview in Het Financieele Dagblad gaf de Chinese ambassadeur Xu Hong aan dat de relatie tussen Nederland en China gevaar loopt, als de regering van premier Mark Rutte om politieke redenen de export van chipmachines van ASML naar China blijft blokkeren.

Vrijdag reageerde de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra door aan te geven dat de technologie van ASML wat betreft de Amerikanen niet thuishoort in China.

LEES OOK: Huawei wil met lokkertje van $26 miljoen programmeurs zover krijgen om apps voor hun ‘sanctiesmartphones’ te maken