Er is toch 4,7 miljoen gulden gemoeid geweest met de deal van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, nu staatssecretaris, en een drugshandelaar. Een bevestiging van dit bedrag is gevonden, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen de NOS.

Volgens de omroep gaat het niet om een bankafschrift, maar om een digitale bevestiging van een betaling aan advocaat Doedens van drugscrimineel Cees H. Over de hoogte van de deal was opnieuw politieke ophef ontstaan. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had vorig jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat er nog geen 2 miljoen gulden was overgemaakt naar crimineel Cees H. Van die 2 miljoen moest H. nog een schikking van 750.000 gulden betalen.

Kamer verkeerd ingelicht?

Maar het bedrag klopt niet, het was 4,7 miljoen gulden, zo meldde Nieuwsuur vorige week. Het tv-programma zei zich te baseren op stukken die het had ingezien. Hiermee was de suggestie geboren dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht en dat is een ‘doodzonde’ in de politiek.

Eerder had de minister laten weten dat er geen afschriften of bewijzen meer waren te vinden van de deal. Hij meldde vorige week dat hij opnieuw op zoek zou gaan naar mogelijke afschriften. Opstelten is politiek verantwoordelijk voor het handelen van Teeven van destijds.

Honderd Kamervragen

Naar aanleiding van de nieuwe informatie stelde de Tweede Kamer vorige week meer dan honderd vragen over de kwestie. Die moeten maandag nog beantwoord worden. Dinsdag is er een debat gepland.

Bron: NOS/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl