Er wordt te weinig geïnvesteerd in innovatie, waardoor Nederland internationaal achterop loopt. Dat zegt TNO-directeur Paul de Krom in het Financieele Dagblad. Het voornemen is om jaarlijks 2,5 procent van het bbp uit te geven aan onderzoek, maar nu is dat 1,98 procent, aldus De Krom.

Om de doelstelling toch te halen, moet vooral het bedrijfsleven flink investeren. Er zou 4 miljard extra moeten worden uitgegeven, bovenop de 6 miljard die nu al wordt geïnvesteerd. Ook de overheid moet het geld laten rollen: 700 miljoen extra, bovenop de huidige 4,5 miljard.

De Krom wijst op Duitse hightechbedrijven, die bijna tien procent van hun omzet in onderzoek steken. ‘Dat halen Nederlandse bedrijven niet.’

‘Overheid moet meer investeren’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW erkent dat Nederland de doelstelling van 2,5 procent niet haalt, maar wijst de overheid als schuldige. ‘Het punt is dat de onderzoeksuitgaven van de bedrijven stijgen, maar aan de publieke kant dalen’, aldus een woordvoerder in de krant.

Het ministerie van Economische Zaken zijn de uitgaven voor innovatie en onderzoek al gestegen van 1,72 procent in 2010 naar 1,98 procent in 2013. Daarnaast is de doelstelling nog niet uit beeld, aldus een woordvoerder, omdat de economische groei aantrekt.

Volgens TNO-directeur De Krom is het percentage van 2,5 procent internationaal gezien al vrij laag. Dat heeft onder meer te maken met de sterke landbouw- en dienstensector in Nederland, die daardoor minder innoveren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl