Met voorstellen voor massale herbebossing in Europa en veel meer groene ruimte in Europese steden wil Frans Timmermans, aankomend klimaatchef van de Europese Commissie, steun krijgen van het Europees Parlement voor zijn ‘Green Deal’.

“Dat het niet makkelijk wordt is de moeder van alle understatements”, zei Timmermans tijdens zijn hoorzitting in het parlement. “Maar er is geen reden tot wanhoop.” Als zijn benoeming wordt goedgekeurd, treedt hij per 1 november aan als klimaatchef binnen de nieuwe Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen.

Volgens Timmermans is de uitdaging om Europa in 30 jaar klimaatneutraal te krijgen existentieel. “We maken een schuld op de creditcard van moeder aarde die ze niet kan betalen”, betoogde hij. “Dit gaat om het opnieuw opstarten van onze maatschappij. De eerste vijf jaar zullen cruciaal zijn. We moeten nu handelen.”

Europeanen vragen de EU om iets te doen aan de negatieve gevolgen van klimaatverandering voor hun omgeving en gezondheid, aldus Timmermans, die plannen maakt voor een kringloopeconomie. Hij belooft zo snel mogelijk met voorstellen te komen die de uitstoot van broeikasgassen als CO2 in 2030 ruim moet halveren. Europa moet daarnaast bewegen naar het uitbannen van milieuvervuiling door onder meer gevaarlijke chemicaliën, pesticiden en microplastic.

Auto’s zonder uitstoot

Timmermans streeft niet naar een autoloos Europa, maar wel naar auto’s zonder uitstoot. Schoner openbaar vervoer en minder CO2-emissies door de lucht- en scheepvaart zijn andere speerpunten in zijn plannen.

Daarnaast vindt hij het onaanvaardbaar dat 50 miljoen Europeanen moeite hebben hun energienota te betalen. Hij denkt dat het mogelijk is de rekening omlaag te brengen door efficiënter met energie om te springen en isolatie van gebouwen te financieren. Voor mensen en regio’s die zware offers moeten brengen komt er een transitiefonds. Ook op het vlak van biodiversiteit is de Nederlander ambitieus. Het aantal soorten daalt alarmerend, zegt hij. “We moeten dit stoppen.”

Voor het tegengaan van klimaatverandering is medewerking van landen buiten Europa nodig. Timmermans belooft alles in het werk te stellen om hen te overtuigen hun klimaatambities te verhogen. “Als economische gigant hebben we een enorme hefboom in onze handelsrelaties. Met de Green Deal kan Europa het voorbeeld geven.”

Lees ook op Business Insider

Lees meer over klimaatverandering: