Echt bijten is er nog niet bij. Ook Nederland wil geen overhaaste economische sancties tegen Rusland.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil nog geen economische sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim.

Hij wil uitbreiding van de gerichte maatregelen tegen 21 verantwoordelijken uit Rusland en de Krim, de zogeheten fase 2 van de EU-sancties.

Geen wapenembargo

Ook is voor hem een wapenembargo nog niet aan de orde. Daarover wordt pas gesproken in de 3e fase van de EU-maatregelen wanneer economische strafmaatregelen aan bod komen, zei hij. Om die reden wil hij de handelsmissie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) in mei ook nog niet afblazen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer donderdag zei Timmermans dat het van groot belang is dat de EU eensgezind blijft. Hij wil voorkomen dat Moskou de Europese landen tegen elkaar gaat uitspelen.

Hij gaat er vanuit dat tijdens de EU-top van donderdag en vrijdag de sancties in de tweede fase worden uitgebreid en dat er een doorkijkje wordt gegeven van maatregelen in fase drie. Dat betekent dat er meer mensen op die lijst kunnen komen en dat ook de reikwijdte kan worden uitgebreid.

Sancties tegen personen

De sancties tegen de 21 zijn al van kracht. Timmermans heeft nog geen melding gehad dat dit ook in ons land tot maatregelen heeft geleid. Bij eerdere sancties tegen personen uit de kring rond de oud-president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne werden in Nederland al snel enkele honderden miljoenen bevroren.

Lees ook op Business Insider

De Kamer ondersteunt nieuwe acties tegen de regering van de Russische president Vladimir Poetin. Wel pleitten D66, ChristenUnie en GroenLinks voor een wapenembargo. Volgens Timmermans is de EU-export van militair materieel naar Rusland minimaal en zal het economisch ,,niet veel effect hebben”.

Nederland gaf vorig jaar vier vergunningen af voor wapenexport naar Rusland ter waarde van 1,5 miljoen euro, terwijl het in 2012 om twee vergunningen ging van 1,7 miljoen.

Lees ook de analyse van Z24’s Thijs Peters over hoe Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zelf buiten schot proberen te blijven. Economische sancties tegen Rusland? niemand wil pijn lijden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl