Europa buigt niet voor het Turkse dreigement om het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie op te zeggen als de visumplicht voor Turken niet versneld wordt opgeheven.

“De EU laat zich zeker niet chanteren’’, zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans tegen het Duitse weekblad Die Zeit.

Aan de visumvrijstelling zijn duidelijke voorwaarden verbonden, aldus Timmermans. “Turkije is nu aan zet.” Hij stelt verder “dat Turkije ons uiteindelijk meer nodig heeft dan wij hen”.

Bij de vorige maand gemaakte afspraken beloofde de EU dat Turken eind juni zonder visum naar Europa kunnen reizen als aan alle voorwaarden is voldaan. In het voortgangsrapport van vorige maand had Turkije voldaan aan 35 van de 72 vereisten. De Europese Commissie rapporteert volgende week over de vorderingen.

Ankara bedong ook versnelling van de onderhandelingen over toetreding tot de EU. Daarbij zijn de Turkse omgang met grondrechten en persvrijheid van belang, maar het land heeft op die terreinen de laatste jaren stappen achteruitgezet, aldus Timmermans.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl