Grote bedrijven als Anfi, Palm Oasis, Diamond Resorts International, Club La Costa, Divi Resorts en Aegean Blue proberen consumenten timeshare-contracten te verkopen.

Maar wat houdt dit in? En wat zijn de regels?

Bij timesharing koop je het recht om enkele weken per jaar gebruik te maken van een vakantieaccommodatie.

De prijs die je hiervoor verschuldigd bent, hangt onder andere af van het aantal weken dat je wil gaan, de tijd van het jaar (hoog- of laagseizoen), de grootte van de accommodatie en de ligging en voorzieningen van het ressort.

Vaak verloopt de werving via een tussenstap: je krijgt het aanbod om een aantal weken vakantie te boeken tegen een scherp tarief. Tijdens één van deze vakanties maak je kennis met het concept timesharing.

Club member

Wie dán een contract ondertekent, wordt lid (club member) en spaart elk jaar punten, die recht geven op een vakantie in één van de beschikbare resorts, cruisehutten of vakantiewoningen. Hiervoor zijn jaarlijks kosten verschuldigd voor het lidmaatschap, beheer en onderhoud van de vakantieparken of resorts.

Hoe hoog deze kosten zijn, valt op internet meestal niet te achterhalen. Klanten reppen op internet van forse jaarlijkse kostenstijgingen.

De gespaarde punten mag je alleen verzilveren als je alle kosten (clublidmaatschap en onderhoudskosten) volledig hebt betaald. Als je een jaar niet met vakantie kunt, kun je onder voorwaarden de punten soms doorschuiven naar het jaar erna.

Beschikbaarheid

Een ander risico is dat je geen garantie hebt dat de door jou gewenste accommodatie op het door jou gewenste moment beschikbaar is. Ben je gebonden aan schoolvakanties, dan kan dit een groot nadeel zijn.

Verder blijkt uitstappen lastig, als je reviews mag geloven. Klanten gaan meestal contracten aan voor een langere periode. Als deze al te verkopen zijn (soms hanteren organisaties een verkoopstop), is dat doorgaans tegen een zeer lage prijs. Heb je interesse in timesharing, informeer dan bij de organisatie goed naar de kostenontwikkeling en de voorwaarden.

Aangescherpte regels

Vanwege de negatieve berichtgeving rond timesharing zijn de regels voor langjarige contracten sinds 23 februari 2011 aangescherpt. Zo moet het bedrijf je vooraf precies informeren over de duur van de overeenkomst, je rechten en alle kosten die de organisatie in rekening brengt. Daarnaast moet je een redelijke bedenktijd hebben.

Ook aan de contracten worden eisen gesteld. Zo mag er geen misverstand zijn over de prijs, alle verplichte kosten en kosten voor het gebruik van faciliteiten of diensten, zoals het zwembad, elektriciteit en water.

Bovendien moet het contract in het Nederlands zijn opgesteld en digitaal of op papier worden verstrekt (je moet het kunnen opslaan). Verder moet het contract door beide partijen zijn ondertekend.

Wettelijke bedenktijd

Na ontvangst van het ondertekende contract heb je een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Binnen deze periode een aanbetaling vragen is niet toegestaan. Je kunt dus binnen twee weken kosteloos van de overeenkomst af.

Verzuimt het bedrijf om jou alle verplichte informatie te geven, dan wordt de bedenktijd verlengd. Als je alle informatie ontvangt, wordt de bedenktijd weer veertien dagen.

Ontvang je geen schriftelijk ondertekend contract, dan is de overeenkomst nietig. Je bent dan nergens toe verplicht en hoeft dus ook niets te betalen.

Opzeggen

Heb je alle verplichte informatie gekregen en is de bedenktijd voorbij, dan zit je aan de overeenkomst vast.

Een voorbeeldbrief om een timeshare-overeenkomst te ontbinden vind je hier. Het is verstandig deze brief aangetekend te versturen, zodat je kunt bewijzen dat je op tijd het contract hebt ontbonden.

Ondernemers moeten consumenten overigens een standaard opzegformulier geven waarmee ze de overeenkomst kunnen ontbinden. Als dit formulier ontbreekt, wordt de bedenktijd verlengd naar een jaar. De Autoriteit Consument & Markt ziet toe op naleving van de regels.

Thuis nalezen

Krijg je een aantrekkelijk aanbod, vraag dan of je alle voorwaarden thuis op je gemak mag nalezen. Zeg ook dat je pas een aanbetaling wil doen als het contract door beide partijen is ondertekend en de bedenktijd is verlopen. Zo voorkom je dat je achter je geld aan moet als je spijt krijgt.

LEES OOK: Timesharing: met deze dubieuze trucs proberen ze je te verleiden