• In de top 100 meest invloedrijke personen van Time Magazine prijken dit jaar drie Nederlandse namen.
  • Eurocommissaris Frans Timmermans, milieu-advocaat Roger Cox en klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh hebben bergen verzet, alle drie op het gebied van klimaatverandering.
  • Het tijdschrift heeft aan de drie artikelen gewijd die zijn geschreven door kenners, waaronder oud-vicepresident van de VS Al Gore. Dit zeggen zij over de drie Nederlanders.

Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Time Magazine heeft zijn lijst van 100 invloedrijkste personen weer gepubliceerd. In 2021 prijken de namen van Eurocommissaris Frans Timmermans, klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en milieu-advocaat Roger Cox tussen die van Elon Musk, Donald Trump en Taliban-leider Abdul Ghani Baradar.

Opvallend is dat de Nederlanders in de Time 100 zich alle drie op de een of andere manier ontfermen over het klimaat. Frans Timmermans presenteerde afgelopen zomer een megaplan om in 2030 de CO2-uitstoot binnen de Europese Unie met 55 procent terug te brengen ten opzichte van 1990.

Lees ook: 11 maatregelen die naar verluidt in Timmermans’ masterplan voor het klimaat staan – de EU-vicevoorzitter presenteert woensdag zijn ‘Fit voor 55’-pakket

Natuurkundige Geert Jan van Oldenborgh is al 25 jaar klimaatonderzoeker bij het KNMI en daarom ook de man tot wie media over de hele wereld zich wenden bij bijvoorbeeld ongewoon zware regenval of als er weer eens een hitterecord is gebroken.

Samen met zijn collega's, waaronder de Duitse klimatoloog Friederike Otto met wie hij zijn plek in de top 100 deelt, heeft Van Oldenborgh de link tussen ongewone weersomstandigheden en klimaatverandering door de mens helpen leggen

Lees ook: A family of bears marched past a crowd to cool off in Lake Tahoe – a cute, but terrifying, example of our climate-crisis dystopia

En dan is er nog advocaat Roger Cox die namens Milieudefensie een groene koers van oliereus Shell afdwong via de rechter. Shell is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak, maar dat een milieuclub een gigant op de knieën kreeg is ongekend.

"Wie eenmaal goed weet wat er gaande is en wie weet dat het werkelijk twee voor twaalf is, draagt deze wetenschap dagelijks bij zich”, zei Cox in zijn openingspleidooi, doelend op de klimaatcrisis.

Lees ook: Waarom de rechterlijke uitspraak tegen Shell vooral symbolische waarde heeft voor het klimaat: staatsoliebedrijven uit Rusland, China en Saudi-Arabië gaan vrijuit

De drie mannen hebben zich dermate laten gelden dat ze dit jaar in Time's lijst van 100 invloedrijkste personen zijn beland. Het magazine heeft artikelen gewijd aan de uitverkorenen die zijn geschreven door experts en/of bewonderaars. Dit zeggen zij over Frans Timmermans, Geert Jan van Oldenborgh en Roger Cox.


Diplomaat Christina Figueres: 'Frans Timmermans gaat waar weinigen zich hebben gewaagd'

Eurocommissaris Frans Timmermans. Foto: EPA
Eurocommissaris Frans Timmermans. Foto: EPA

We staan aan de rand van de afgrond, constateert de Costa Ricaanse Christina Figueres, voormalig uitvoerend secretaris van het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering en medeoprichter van Global Optimism. "Tenzij we onze manier van doen radicaal veranderen, brengen we onze sociale politieke en economische toekomst ernstig in gevaar."

Volgens haar begrijpt Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, dit maar al te goed. Hij is in actie gekomen, schrijft ze. "Hij heeft het Fit for 55-programma in de EU gepresenteerd, een ambitieus pakket maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2030 met 55 procent te verminderen - een belangrijke mijlpaal op weg naar koolstofneutraliteit tegen 2050."

Ze noemt de langetermijnwinst overduidelijk terwijl de uitvoering op korte termijn een grote uitdaging is. Toch zet Timmermans zich volgens haar in voor rechtvaardigheid bij de overgang. "Hij gaat waar weinigen zich hebben gewaagd, maar waar alle landen moeten volgen."


Auteur Bill McKibben: 'Dankzij Van Oldenborgh en Otto krijgen we snel de belangrijkste informatie bij rampen'

"Jarenlang was de standaard mantra in nieuwsberichten over orkanen en hittegolven dat deze niet in verband kunnen worden gebracht met klimaatverandering", schrijft de Amerikaanse journalist, schrijver en milieuactivist Bill McKibben. Hoogstens hoorde je wetenschappers zeggen dat dit soort gebeurtenissen vaker voorkomt.

Volgens McKibben is het dankzij Geert Jan van Oldenborgh, Friederike Otto en hun collega's van het project World Weather Attributio, dat toegang geeft tot de laatste wetenschappelijke bevindingen over het klimaat, dat we nu met meer zekerheid kunnen spreken.

Toen deze zomer een enorme hittegolf uitbrak in het noordwesten van de Stille Oceaan kwam hun team snel met een diepgaande statistische analyse waarin de conclusie luidde dat de explosieve hitte "vrijwel onmogelijk was zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering", schrijft McKibben.

De Nederlander en de Duitse hebben volgens hem onderzoekers uit de hele wereld bijeengebracht die snel kunnen reageren op dit soort gebeurtenissen. Dit in tegenstelling tot de jarenlange analyses van mondiale klimaatsystemen door wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), die eveneens cruciaal zijn.

Dankzij die snelheid krijgen mensen die lezen over de rampen die elkaar steeds sneller opvolgen de allerbelangrijkste informatie, besluit McKibben.


Oud-vicepresident VS Al Gore: 'Roger Cox veroorzaakte een schokgolf door directiekamers'

Roger Cox, advocaat van Milieudefensie. Foto: ANP
Roger Cox, advocaat van Milieudefensie. Foto: ANP

Volgens Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten en maker van de klimaatfilm An Inconvenient Truth uit 2006, heeft advocaat Roger Cox in Nederland een belangrijk precedent helpen scheppen: hij won een juridische David versus Goliath-strijd tegen Royal Dutch Shell. Het bedrijf moet van de rechter in 2030 zijn uitstoot met 45 procent hebben teruggebracht.

Gore schrijft dat de uitspraak als een schokgolf door directiekamers van bedrijven over de hele wereld ging. Het is de eerste keer dat een bedrijf via de rechter wordt gedwongen zich te houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Gore noemt de aanpak van Cox, die namens 17.000 Nederlandse burgers optrad en zijn eis voorzag van de laatste bevindingen in de klimaatwetenschap, innovatief en een belangrijke stap voorwaarts.

Met zijn overwinning is de weg vrijgemaakt om bedrijven wereldwijd te dwingen ambitieus te zijn in hun klimaatdoelen en het welzijn van toekomstige generaties veilig te stellen, stelt Gore.

Lees meer over klimaatverandering: