Je kunt de geschiedenis niet terugdraaien, maar het blijft fascinerend om te bedenken hoe dingen anders hadden kunnen lopen. Dat gebeurt tegenwoordig ook met behulp van kunstmatige intelligentie. Een account op TikTok publiceert hierover korte filmpjes.

De ‘Wat als’-generator op TikTok draait de wereldgeschiedenis op verschillende manieren om, waarbij ook wordt gekeken hoe het zou zijn als westerse landen waren gekoloniseerd.

Zo is er een video getiteld: “Wat als India heerste over Groot-Brittannië?”, die je kunt vinden op het TikTok-account @what.if_ai.

@what.if_ai Alternate reality where India rules Great Britain – imagined by AI #fyp #ai #india #bollywood #england #greatbritain #alternateuniverse #thecrown #history ♬ End Of Line (But Better) – XXKATUSJINSUX

In de geschiedenis op basis van artificial intelligence zou India een technologische bloeiperode kennen vanaf het midden van de negentiende eeuw en de sterkste zeemacht ter wereld worden. Wat doe je dan? Je gaat andere landen veroveren.

India verovert Engeland in 1871. Koningin Victoria mag aanblijven, maar moet zich wel aan de Indiase culturele normen onderwerpen. Engeland wordt een leverancier van goedkope textiel voor het Indiase rijk, Indiase mode wordt razend populair in Groot-Brittannië en in de jaren 1960 scoort de Indiase band The Bhangra Boys hit na hit.

Het 'Wat als'-account op TikTok schept tal van alternatieve werelden, waaronder een versie waarin de VS onder het Sovjet-juk zou leven. Dat zou betekenen: geen individuele eigendomsrechten, een eenpartijstaat en Elvis die nationalistische Sovjet-liederen zingt.

Ook de nachtmerrie van Donald Trump is door AI geconstrueerd: "Wat als Mexico de Verenigde Staten verovert?" Dit zou volgens de AI-generator tijdens een oorlog in 1948 zijn gebeurd.

Spaans zou de officiële taal van de VS zijn geworden, Mexicaanse mannen zouden de best betaalde banen hebben, in 1950 zou de succesvolle fastfoodketen McMex zijn opgericht en in de jaren 1980 zou een zekere Miguel Jacson wereldhits hebben gehad.

Uiteindelijk levert de generator veelal werelden aan die niet eens zo heel sterk verschillen van de huidige werkelijkheid: het komt er vooral op neer dat de rollen op een aantal punten zijn omgedraaid.

LEES OOK: Dit zijn 4 aanwijzingen om te achterhalen of een ‘deepfake’ foto door AI is gemaakt