Het Chinese ByteDance krijgt niet meer tijd om de Amerikaanse activiteiten van video-app TikTok te verkopen. De deadline blijft staan op 15 september, aldus president Donald Trump.

Nieuwe Chinese regelgeving heeft geleid tot vertraging bij de onderhandelingen over de overname. Daardoor dringt de tijd voor ByteDance.

Als het niet lukt om voor 15 september een koper te vinden, dan wordt de video-app verboden in de VS.

Volgens critici verzamelt de filmpjesapp te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen. Die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen.

Microsoft, Walmart en Oracle zouden in de race zijn om TikToks activiteiten in de VS over te nemen. Het prijskaartje bedraagt tussen de 20 miljard en 30 miljard dollar.

 De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat de deadline voor het Chinese bedrijf ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen niet wordt verlengd.

“Het wordt gesloten of ze verkopen het”, zei Trump tegen verslaggevers voordat hij naar Michigan vertrok. “De deadline voor TikTok wordt niet verlengd.”

Eerder op donderdag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden nog dat de Amerikaanse regering ByteDance meer tijd zou geven nadat de Chinese techreus naar buiten bracht dat het de door Trump gestelde deadline van 15 september waarschijnlijk niet ging halen.

Na 15 september wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Volgens critici zou TikTok te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen.

Lees ook: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok

Nieuwe Chinese regelgeving heeft geleid tot vertraging bij de onderhandelingen over de overname. Eind augustus werd duidelijk dat de Chinese regering extra beperkingen had opgelegd aan de uitvoer van technologie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI).

Die nieuwe beperkingen omvatten ook het gebruik van technologie van TikTok, waardoor groen licht van de Chinese overheid noodzakelijk is bij een eventuele deal. Toen dat bekend werd vreesden ingewijden al voor vertraging van het verkoopproces.

Microsoft, Walmart en Oracle azen op TikTok

Gesprekken over een overname worden volop gevoerd. De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 tot 30 miljard dollar moeten opleveren.

Microsoft zou samen met supermarktconcern Walmart het TikTok-onderdeel willen overnemen. Ook softwareconcern Oracle heeft naar verluidt een bod gedaan op de Amerikaanse tak van TikTok.

The Wall Street Journal schreef woensdag op basis van ingewijden dat ByteDance probeert een verkoop van de Amerikaanse tak van de app te voorkomen. Daarover zouden al langer gesprekken worden gevoerd met de Amerikaanse overheid.

LEES OOK: Eind deze eeuw is de bevolking van China gehalveerd tot fors minder dan 1 miljard inwoners: dat is een risico voor de economie