De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onlineaanbieders van bezorgmaaltijden aangesproken op de hoge kosten die zij in rekening brachten voor het gebruik van iDeal en creditcards.

De kosten waren in sommige gevallen tot wel 10 procent van het bedrag van de bestelling, meldt de ACM donderdag. Thuisbezorgd en Just Eat rekenden tot voor kort elk 1 euro voor het gebruik van iDeal.

Bij internetbetalingen mogen volgens de Europese richtlijn Consumentenrechten sinds juni 2014 alleen de daadwerkelijke kosten voor het gebruik van het betalingssysteem extra in rekening worden gebracht. Het doorberekenen van bijvoorbeeld personeelskosten mag niet. Ook aanbieders van vliegtickets, waaronder grote luchtvaartmaatschappijen, gingen in de fout.

Volgens de ACM hebben de grote bezorgers Thuisbezorgd.nl en Just Eat en aanbieders van vliegtickets de betaalkosten voor de klant inmiddels aangepast. Ze brengen voortaan alleen de werkelijke kosten in rekening. Andere partijen zouden dat voorbeeld hebben gevolgd.

Thuisbezorgd brengt nu 25 eurocent in rekening bij een iDeal-betaling, Just Eat 40 eurocent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl