• De oprichters van De Vegetarische Slager zetten nu als Those Vegan Cowboys vol in op het ontwikkelen van melk en kaas zonder tussenkomst van dieren.
  • Samen met Westland Kaas beginnen Jaap Korteweg en Niko Koffeman een plantaardige kaaslijn en komende zomer komt een volledig van plantaardige ingrediënten gemaakte smeerkaas op de markt.
  • Vanwege een eerder besluit van het Europees Parlement mag hun product geen kaas heten, maar het komt wel in het zuivelschap te liggen.

In hun missie om een duurzamere toekomst te bewerkstelligen zetten Those Vegan Cowboys volgend jaar samen met Westland Kaas een nieuwe plantaardige kaas in de markt.

Ondanks dat er geen koemelk aan te pas komt, moet de kaas zeker zo lekker worden als kaas waar wel dieren voor worden gebruikt, zegt oprichter en CEO Jaap Kortweg van Those Vegan Cowboys: “We maken kaas voor de echte kaasliefhebber. Daarom gaan onze producten minstens net zo goed smaken als de traditionele variant.”

Jaap Korteweg en Niko Koffeman richtten eerder samen De Vegetarische Slager op dat vleesalternatieven maakt op basis van soja. Sinds ze hun bedrijf hebben verkocht aan Unilever, zijn ze bezig met het ontwikkelen van melk en kaas zonder het gebruik van dieren.

In Westland Kaas is een partner gevonden voor een langdurige samenwerking: “Vanuit De Vegetarische Slager werkten we altijd samen met partijen uit de traditionele industrie en met topchefs”, stelt Kortweg in een persverklaring. “Met echt lekkere plantaardige kaas versnellen we de transitie naar een meer duurzame en diervriendelijke productie van voedsel.”

Topman Henny Westland van het gelijknamige kaasbedrijf heeft als doelstelling om in 2036 honderd miljoen mensen “duurzaam te laten genieten van klimaatneutrale kaas.” De eerste kaas van het nieuwe gezamenlijke merk die komende zomer op de markt komt is een smeerkaas.

Maar het product mag op basis van een eerder besluit van het Europees Parlement niet de naam kaas dragen. “Daar houden we rekening mee, we verzinnen er vast iets creatiefs op”, zegt Korteweg daarover tegen het AD. “Onze kaas komt in ieder geval in het zuivelschap te liggen en door de verpakking zien consumenten dat het om kaas gaat.”

Diervrije melk uit speciale schimmel

Korteweg wil met Those Vegan Cowboys uiteindelijk melk kunnen maken zonder koe met behulp van een speciale schimmel die gras kan omzetten in eiwitten. Ze hebben daarvoor een laboratorium overgenomen op het terrein van de Universiteit van Gent, maar loven een beloning van 2,5 miljoen euro uit voor wetenschappers of bedrijven die nu al zo’n schimmel kunnen leveren.

Door melk en kaas zonder tussenkomst dieren te produceren is zeker vijf keer minder water en land nodig en wordt ook vijf keer minder CO2 uitgestoten, stellen Those Vegan Cowboys. Het duurt naar verwachting nog zeven jaar voordat er melk en kaas gemaakt via de schimmel in de winkel ligt.

De smeerkaas die volgend jaar samen met Westland Kaas op de markt wordt gebracht, is gemaakt van reeds bestaande plantaardige ingrediënten, maar welke precies willen Korteweg en Westland niet kwijt. "We zijn met allerlei tests bezig en het ziet er goed uit", zeggen ze in het AD. "Het zal in ieder geval niet op basis van noten zijn."

LEES OOK: De oprichters van De Vegetarische Slager loven €2,5 miljoen uit voor een schimmel die melk maakt van gras