Europa heeft de Chinese telecomfabrikant Huawei niet per se nodig voor de uitbouw van het 5G-netwerk. Dat stelde Thierry Breton, de Franse Eurocommissaris voor de interne markt, zondag tijdens een conferentie in München.

Daarmee gaat Breton in tegen uitspraken die de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer een dag eerder deed. In een interview met de Frankfurter Allgemeine zei hij zaterdag dat wanneer Huawei zou worden uitgesloten bij de aanleg van het netwerk, dat jarenlange vertraging zou opleveren.

“Ik zie niet dat we een 5G-netwerk in Duitsland zonder bijdrage van Huawei op korte termijn kunnen realiseren”, aldus Seehofer. Huawei loopt voorop met de ontwikkeling van 5G-technologie. Volgens sommige experts heeft de Chinese fabrikant een voorsprong van een jaar op Europese concurrenten als Nokia.

Breton is het daar niet mee eens. “Europa, inclusief Duitsland, is op koers. We zullen niet te laat zijn met de implementatie van 5G”, aldus de eurocommissaris.

Huawei uitsluiten of niet?

Duitsland en andere Europese landen, waaronder Nederland, staan onder druk van de Verenigde Staten om geen gebruik te maken van Huawei bij de aanleg van mobiele netwerken, zoals 5G. De VS vertrouwen het bedrijf niet, omdat het netwerk zou kunnen dienen als spionagevehikel van de Chinese overheid.

Seehofer zegt ertegen te zijn “om een product van de markt te weren, alleen maar omdat de mogelijkheid bestaat dat daarmee iets zou kunnen gebeuren”. Hij ziet niets in handelsbeperkingen.

Volgens de minister is bondskanselier Angela Merkel het met hem eens dat Huawei niet mag worden uitgesloten. Mocht het nodig zijn, dan kunnen eventueel extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen om data en gegevens te beschermen.

Daarbij speelt mee dat de Duitse auto-industrie goede zaken doet in China. De Chinese ambassadeur in Duitsland dreigde eerder al met sancties mocht Huawei worden uitgesloten als leverancier van apparatuur voor het Duitse 5G-netwerk.

China stelt westerse landen dus voor een dilemma: óf toestaan dat Huawei meedoet bij de aanleg van 5G-netwerken, met als risico dat de Chinese regering kan spioneren via vitale telecominfrastructuur, óf pijn lijden omdat China zijn eigen markt afschermt via sancties tegen landen die Huawei afwijzen.

Nederland dubt nog over toelaten Huawei

De Nederlandse regering wil Huawei vooralsnog niet expliciet uitsluiten van de 5G-veiling, maar lijkt wel indirect beperkingen te gaan opleggen.

Telecomaanbieders in Nederland “kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage”, zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken begin december.

Ook neemt het kabinet maatregelen om een te sterke marktpositie van een van de telecombedrijven te voorkomen. Bedrijven mogen over maximaal 40 procent van het totaal aantal frequenties beschikken, zodat er minstens drie partijen zijn die “openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G” aanbieden.

Belangrijke vraag is of Huawei helemaal zou moeten worden uitgesloten van de 5G-veiling in Nederland, of alleen van de meest gevoelige delen van het netwerk. Dat laatste is een optie waar de politiek nog mee worstelt. Verschillende telecomspecialisten stelden eerder dit jaar dat er flinke risico’s kleven aan het gedeeltelijk uitsluiten van het Chinese bedrijf.

Zo zei Michel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, tegen het FD dat herleidbare vertrouwelijke persoonsgegevens en informatie ook in de randen van het netwerk staan. “Voor de veiligheid heeft het uitsluiten uit de kern weinig zin.”

Lees meer over Huawei: