De Britse premier Theresa May is bereid om voor de boedelscheiding bij de Brexit zo’n 20 miljard euro te betalen aan andere EU-landen. Maar dat bedrag is volgens berekeningen die in Brussel zijn gemaakt veel te laag.

Deze week nog stelde de voorzitter van het Europese Parlement, Antonio Tajani, dat 20 miljard euro “peanuts” is. Duitsland en andere EU-landen willen het niet hebben over de nieuwe relatie met het VK na de Brexit, voordat Groot-Brittannië minstens het dubbele op tafel legt.

Officieel heeft de Britse regering nog geen belofte gedaan over de zogenoemde Brexit-rekening, maar in een-op-eengesprekken met andere Europese leiders heeft May toegezegd dat de Britten over de brug komen, als de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie op gang zijn.

Onofficieel 20 miljard extra

Volgens de Britse krant The Times heeft May tegen een aantal EU-collega’s gezegd dat ze nog eens 20 miljard euro wil bijdragen. Hiermee wil ze Britse verplichtingen nakomen die voorbij de datum van de officiële Brexit gaan, te weten maart 2019.

Europese regeringsleiders zijn tot nog toe teleurgesteld dat May dit aanbod niet officieel heeft uitgesproken. Daarom zal de Europese Raad van regeringsleiders vrijdag aangeven dat men niet wil starten met de tweede ronde van de Brexit-onderhandelingen. Die moet gaan over de toekomstige handelsrelatie tussen het EU en het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier heeft er bij haar Europese collega's op aangedrongen dat ze begrip moeten hebben voor de lastige politiek situatie waarin ze verkeert.

May kan, zeker binnen haar eigen Conservatieve Partij,  heel moeilijk de boodschap verkopen dat de Britten tientallen miljarden zullen betalen, als de besprekingen over de toekomstige handelsrelatie nog niet zijn begonnen.

Brexit-minister David Davis zal komende week een noodplan presenteren voor het geval er geen handelsdeal komt in de komende anderhalf jaar. Dat zou betekenen dat de EU en het Verenigd Koninkrijk terugvallen op de regels van de de Wereldhandelsorganisatie met min of meer automatische importheffingen.

LEES OOK: Regering Theresa May valt in 2018 over Brexit, voorspelt grote zakenbank