De tijd van (mislukte) militaire inventies zoals onder haar voorgangers Blair en Cameron is volgens Theresa May voorbij, maar de Britse premier wil wel dat VS en Groot-Brittannië hun speciale relatie vernieuwen en weer samen de wereld gaan leiden.

May zei dat in een toespraak voor enthousiaste Republikeinen in Philadelphia voorafgaand aan haar ontmoeting met president Trump deze vrijdag. De Britse premier is de eerste buitenlandse leider die ontvangen wordt op het Witte Huis na het aantreden van Trump.

Volgens May is gezamenlijk leiderschap van de VS en de Britten hard nodig met de opkomst van “nieuwe vijanden van het westen en onze waarden”. Daarbij wijst ze ook op de angst dat snelgroeiende economieën zoals China en India het westen gaan overvleugelen:

“De opkomst van Aziatische economieën – China ja, maar ook democratische bondgenoten als India – is erg welkom. Miljarden mensen ontsnappen aan de armoede en er komen nieuwe afzetmarkten voor onze producten. Maar die groei kwam tegelijkertijd met de financiële crisis en het verloren vertrouwen van het westen na 9/11, de militaire interventies in Irak en Afghanistan en terroristische aanvallen. Dat heeft geleid tot de angst dat we in deze eeuw de ineenstorting van het westen zullen meemaken. Maar dat is absoluut te voorkomen.”

Daarom vindt May dat Groot-Brittannië en de VS samen moeten optrekken. Tegen Britse journalisten had ze voor vertrek nog gezegd dat ze goed met Trump zal kunnen samenwerken, ondanks hun verschil in stijl. “Sometimes, opposites attract”, voegde ze daar met een knipoog aan toe.

Internationale ambities

In haar toespraak zei May verder nog dat "Groot-Brittannië een grotere internationale rol wil gaan spelen om aan onze verantwoordelijkheden aan onze vrienden en bondgenoten te voldoen [...] En dat we de grootste en sterkste pleitbezorgers blijven voor zakendoen, vrije markten en vrije handel over de hele wereld."

De Britse premier kreeg een groot applaus van de Republikeinen voor wie ze de speech gaf. Maar de Brexit waar ze aan werkt lijkt behoorlijk in tegenspraak met de internationale ambities die ze uitsprak.

En Donald Trump wil juist af van vrijhandelsakkoorden en overweegt forse importheffingen in te voeren voor niet alleen Mexico, maar voor alle landen met wie de VS een handelstekort hebben. Er moeten nog harde noten gekraakt worden voordat de VS en Groot-Brittannië met een gezamenlijke agenda de wereld weer gaan leiden.

En over het nieuwe handelsakkoord dat de Britten en de VS willen sluiten mag van de EU niet eens onderhandeld worden voordat de Brexit helemaal is afgerond. Maar daar zal in ieder geval Donald Trump volkomen lak aan hebben als hij May deze vrijdag spreekt.

LEES OOK: De flirt van Theresa May met Donald Trump is onbegrijpelijk als je naar de kale handelscijfers kijkt