Theresa May is de gedoodverfde favoriet om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij. Daarmee krijgt het Verenigd Koninkrijk een premier die vergelijkingen oproept met ‘IJzeren Dame’ Margaret Thatcher.

“Je overleeft niet zes jaar als minister van Binnenlandse Zaken zonder enige vorm van kunde.”

Aan het woord is Norman Baker, een liberaal democraat die een jaar lang onder Theresa May werkte op dat departement. “Ik wil niet te positief klinken, want ik wil haar niet als premier”, zegt hij tegenover The New York Times. “Maar ik heb liever haar dan de rest die nog over is, want zij is ten minste competent.”

Het zegt alles over de huidige situatie in de Britse politiek: het is een zooitje. Premier David Cameron kondigde zijn vertrek aan na de uitslag van het Brexit-referendum, het gezicht van de Leave-campagne Boris Johnson wilde Cameron niet opvolgen en vertrok van het toneel, en EU-hater Nigel Farage vond dat zijn taak erop zat en stapte op als leider van de eurosceptische UKIP-partij.

En dan is er nog Labour-leider Jeremy Corbyn die weigert te vertrekken, ondanks dat tientallen prominente partijleden het vertrouwen in hem opgezegd hebben.

Het Verenigd Koninkrijk ontbeert een leider, juist nu het land in grote onzekerheid verkeert. Niemand lijkt het voortouw te willen nemen om het land uit de Europese Unie te leiden.

Opvolging Cameron

De ogen zijn gericht op de Conservatieve Partij, die deze week stemt over de opvolging van Cameron. De race telt na de stemronde van dinsdag nog drie deelnemers: justitieminister Michael Gove, minister van Klimaat en Energie Andrea Leadsom en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Bij de eerste stemronde onder de 330 Conservatieve parlementariërs in het Britse Lagerhuis kreeg May veruit de meeste stemmen: 165. Donderdag volgt de tweede ronde, waarna de partijleden mogen kiezen uit de twee overgebleven kandidaten.

May is de gedoodverfde favoriet. Als leider van de 'Tories' is zij meteen ook de nieuwe premier. Daarmee krijgt het Verenigd Koninkrijk een harde, ingetogen politica aan het roer die zich al zes jaar staande weet te houden op een van de moeilijkste ministeries.

Kinderloos

Theresa Mary May wordt geboren op 1 oktober 1956 in Eastbourne, Sussex als enig kind van een Anglicaanse dominee. Ze is een modelleerling, eentje die hard werkt, niet uit de band springt en op zondag in de kerkbanken zit.

Na een studie geografie aan de Universiteit van Oxford gaat May aan de slag bij de Bank of England, waar ze zes jaar blijft plakken. Daarna werkt ze als financieel adviseur voor de Britse betalingsindustrie.

In 1981 krijgt ze een zware klap te verwerken als haar vader overlijdt in een auto-ongeluk. Een jaar later sterft ook haar moeder. Tijdens deze periode heeft ze steun aan haar man, zakenbankier Philip May, die ze ontmoette in haar studententijd.

Het echtpaar, dat inmiddels 35 jaar getrouwd is, heeft zelf geen kinderen, iets waar May mee heeft geworsteld. "Het is gewoon niet gelukt", zei ze ooit in een interview met de Daily Telegraph. "Je kijkt de hele tijd naar gezinnen om je heen en dan zie je iets dat jij niet hebt."

Politieke carrière

De politieke carrière van May komt op gang als ze in 1997 wordt gekozen als lid van het Lagerhuis. Ze klimt snel op binnen de Conservatieve Partij, die op dat moment net de verkiezingen heeft verloren van het Labour van Tony Blair. Als na dertien jaar de Tories weer aan de macht komen met David Cameron als premier, wordt May benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken.

Collega's en tegenstanders karakteriseren haar als onverzettelijk, serieus en ijverig. Ze is de langst dienende minister van Binnenlandse Zaken in ruim vijftig jaar en is niet te beroerd premier Cameron weerwoord te geven.

"Ik weet dat ik geen flamboyante politicus ben", zei May vorige week toen ze haar kandidatuur bekendmaakte. "Ik schuif niet vaak aan bij televisieprogramma's, ik roddel niet tijdens de lunch, ik drink niet in de kroegen rond het parlement en ik draag mijn hart niet op de tong. Ik doe gewoon mijn werk."

Margaret Thatcher

Door haar standvastige optreden in het traditionele mannenbolwerk van de Britse politiek wordt ze vergeleken met de Margaret Thatcher, de tot nu toe enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Thatcher kreeg de bijnaam de IJzeren Dame. Met haar rechtse, conservatieve beleid kreeg ze de economie in de jaren tachtig weer aan de praat, maar vergrootte ze ook de tegenstellingen in het land.

Thatcher had niet veel op met Europa. Beroemd is haar uitspraak "I want my money back" - Thatcher vond dat de Britse bijdrage aan Europa te hoog was. Ze bedong aparte regelingen voor Groot Brittannië die tot op de dag van vandaag gelden.

May mag nu waarschijnlijk de politieke erfenis van Thatcher uitvoeren en het land uit de Europese Unie leiden. Ze voerde weliswaar campagne voor het Remain-kamp, maar hield zich op de achtergrond. Daardoor kan May zich nu opwerpen als de kandidaat die de Conservatieve Partij kan verenigen.

Britten die willen dat het land alsnog in de EU blijft, hoeven hun hoop niet te vestigen op May. Over haar intenties was ze vorige week duidelijk. "Brexit betekent Brexit."