De Britse premier Theresa May heeft de parlementariërs van haar Conservatieve partij in een toespraak toegezegd dat ze na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer wil zijn. Ze leidt naar eigen zeggen ,,de partij niet meer de volgende verkiezingen in”.

May wil echter geen vervroegde verkiezingen. De volgende parlementsverkiezingen staan in mei 2022 op de agenda.

De premier ligt in haar eigen partij onder vuur vanwege de overeenkomst met de Europese Unie over beëindiging van het Britse lidmaatschap in maart.

Een groep Conservatieve parlementariërs wil May woensdagavond wegstemmen en een andere partijleider en premier kiezen. Maar de angst dat dit tot nog meer politieke chaos leidt, is volgens Britse media groot onder de 317 parlementsleden.

Reuters: Meerderheid steunt May

Een meerderheid van zeker 185 parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij, zegt openlijk partijleider en premier Theresa May te zullen steunen als de vertrouwensvraag wordt gesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek.

De partijleden stemmen woensdagavond over de vraag of zij nog vertrouwen hebben in May als leider van de partij en als premier. De vraag wordt gesteld naar aanleiding van het akkoord over de Brexit dat May heeft gesloten met de EU waar veel kritiek op is gekomen.

May heeft een gewone meerderheid nodig van 158 van de 315 conservatieve parlementsleden om partijleider te blijven. Sommigen die May eerder publiekelijk hebben gesteund, zeggen echter in vertrouwelijkheid dat ze tegen haar zullen stemmen, volgens Britse politieke commentatoren.

Lees ook op Business Insider

De laatste Reuters-telling is gebaseerd op uitspraken die zijn gedaan aan nationale media, lokale kranten en Twitter- en Facebook-berichten van parlementsleden.

De uitslag van de stemming wordt naar verwachting om 22.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

LEES OOK: Dit  gebeurt er als Theresa May vanavond moet aftreden